Personsöktjänster godispåse för bedragare

Enligt Datainspektionen har det rapporterats in drygt 750 klagomål mot personsöktjänster med frivilligt utgivningsbevis, under perioden maj 2018 till oktober 2019. Skriver insändarskribenterna.

Enligt Datainspektionen har det rapporterats in drygt 750 klagomål mot personsöktjänster med frivilligt utgivningsbevis, under perioden maj 2018 till oktober 2019. Skriver insändarskribenterna.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Insändare2020-12-05 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När lättåtkomliga personuppgifter och detaljerade levnadsförhållanden finns på personsöktjänster som till exempel Mrkoll.se, Merinfo.se och Ratsit.se, sajter som har flest klagomål hos Datainspektionen, är det som en öppen godispåse för bedragare. 

Ratsit´s policy vid avregistrering är följande, med ansökan ska en kopia på id-handling bifogas, som skickas med brevpost och ej som rekommenderat brev till Box 42 i Mölndal. Hur många kan tänka sig att vilja skicka sin id-handling med vanlig posthantering?

Vad har uppgifter för relevans i en kreditprövning, om du bor i en hyresrätt eller äger din bostad. Bilmärke och årsmodell. Ägare av husdjur med födelsedata. Om individen finns med i brottsdataregistret. Eftersom sajten hänvisar till att de "hjälper småföretagare och vanligt folk att göra trygga affärer." Humbug! 

Vilka är personerna som äger sajterna, för som privatperson får man inte svar på vem som är ansvarig?

Däremot har Eniro en bra service, där personuppgifter enkelt kan raderas med hjälp av bank-id. Är det inte dags att beslutsfattare ställer kravet på de övriga personsöktjänsterna.

Datainspektionens juristsvar är, att de arbetar för att skydda personuppgifter som till exempel ekonomi och om din hälsa. Den 1 januari 2021 byter Datainspektionen namn till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY). Vad det kommer att innebära, återstår att se. Kan det sätta stopp för bluffsamtal, bluffmail och bluffakturor från de kriminella nätverken?

Skatteverket finns och Kivra som ger återkoppling när en kreditupplysning sker och av vem som har begärt den. Räcker inte det, vad är anledningen till att övriga sajter finns överhuvudtaget? 

Enligt Datainspektionen har det rapporterats in drygt 750 klagomål mot personsöktjänster med frivilligt utgivningsbevis, under perioden maj 2018 till oktober 2019. Den nationella integritetsrapport 2019 uppger tre av fyra medborgare att de i någon utsträckning känner oro för hur deras personuppgifter används. En konkret lagändring är viktig enligt vår uppfattning, för det är politikernas ansvar.

Klagomål mot sajter med utgivningsbevis är, Mrkoll, Merinfo, Ratsit, Hitta, Lexbase, Upplysning, Eniro, Birthday med flera.