Risk för olyckor i stadsparken i Eskilstuna

Stadsparken i Eskilstuna. Här lever man farligt, anser skribenten.

Stadsparken i Eskilstuna. Här lever man farligt, anser skribenten.

Foto: Niklas Holm

Insändare2024-09-16 17:12
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På insändarsidan kunde man nyligen läsa om problem med elsparkcyklar i Strängnäs, men problemen har nog spridit sig över hela vårt land.

Här i Eskilstuna har bilisterna problem med sparkcyklar som plötsligt kommer farande från ingenstans på grund av att dom kör överallt.

Som gångtrafikant, tycker jag som går långsamt med en rollator, att det är jobbigt att gå till och med inne i vår vackra stadspark. Det skulle behövas ögon i nacken, eller en backspegel på axeln. Dom, och det är inte bara barn och ungdomar utan även vuxna, kör slalom mellan allt som rör sig på gångvägen, när dom inte kommer farande över gräsmattan.

Förr var en park ett område för promenader där man kunde stanna till och titta på blommorna, eller stanna till för att knyta ett skosnöre som gått upp.

I dag törs man inte stanna till utan att ha tittat åt alla håll, och det är svårt när balansen med åren blivit sämre.

Jag ser varje dag barnfamiljer som går mot den fina lekplatsen, eller bara passerar genom parken. Barnen har spring i benen och borde kunna hoppa och springa på en parkväg, utan risk för att bli påkörda av sparkcyklar med upp till tre personer på.

Varför kan inte gångvägarna i parken få vara gångvägar, när det finns en rak och fin väg utmed hela Strandgatan för cyklar, elcyklar, mopeder och sparkcyklar?

Ska det behövas svåra olyckor innan de som bestämmer förstår vad en park är?

Parker anlades för att människorna skulle komma bort från gatorna, och kunna flanera eller sitta ner och vila.