Så kan Eskilstunas skolor bli bättre

För att vända utvecklingen krävs en lång rad förändringar, skriver Hilda Andersson.

För att vända utvecklingen krävs en lång rad förändringar, skriver Hilda Andersson.

Foto: Fredrik Sandberg (TT)

Insändare2025-03-07 06:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla barn och ungdomar ska känna sig trygga i sin skola, oavsett i vilken skola de går. Allt fler elever känner sig otrygga i skolan, samtidigt som den psykiska ohälsan bland ungdomar och barn ökar kraftigt.

Att det skall vara nolltolerans mot mobbning är en självklarhet. För ett fortsatt aktivt arbete mot psykisk ohälsa krävs det att elevhälsan fortsätter utvecklas i skolan med flera funktioner. Alla barn och ungdomar i Eskilstuna kommun ska ha rätten att gå i en skola som ger dem möjlighet att utifrån sina egna förutsättningar kunna förverkliga sina mål och drömmar. Det är därför viktigt att det, oavsett var i kommunen man bor, erbjuds en stimulerande skola i lokaler som är anpassade för att främja barnens kreativitet, nyfikenhet och lärande.

Det är viktigt att Eskilstuna kommun även stärker och kvalitetssäkrar skolor ute på landsbygden, såväl som inne i centrala Eskilstuna. Lärarbrist, tapp i kunskapsresultat, mobbning, stökiga klassrum och psykisk ohälsa är några av skolans största problem, problem som nuvarande politiker sticker huvudet i sanden för. Dra upp huvudet ur sanden och kom ut i verkligheten! För att vända utvecklingen krävs en lång rad förändringar.

Med enkla medel går det att finna åtgärder att hantera detta. Exempelvis att genom att ge rektorer rätt förutsättningar för att lyckas med sitt uppdrag. En långsiktig plan behövs också för att läraryrket och skolan ska återfå sin status. Slutligen: satsa på kompetensutveckling för de anställda inom skolan! Gör lönen konkurrenskraftig, samt ge möjlighet till kontinuerlig fortbildning på arbetstid!