Inte läge för Natoanslutning

En sanslös Putin styr just nu medan resten av världen agerar på sätt som inte ska få denna tokfan att tillgripa kärnvapen, skriber "B Carlsson".
Bilden: Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg vid en presskonferens i onsdags.

En sanslös Putin styr just nu medan resten av världen agerar på sätt som inte ska få denna tokfan att tillgripa kärnvapen, skriber "B Carlsson". Bilden: Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg vid en presskonferens i onsdags.

Foto: Johanna Geron

Insändare2022-03-18 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att måla fan på väggen nyttjar föga och att förlita sig till någon annan är ungefär lika verkningsfullt. Under väldigt många år har neutraliteten gagnat Sveriges syften men nu har ett gäng stridstuppar vaknat upp och vill förlita sig till Nato om ofredstider skulle uppstå. Att förändra säkerhetsläget just nu är, som försvarsministern säger, ett vågspel. 

Just nu är det Putin som håller i taktpinnen, men för inte så länge sedan var det en annan tokfan som styrde, Donald Trump. Både Putin, USA/Nato och fler länder har tillgång till kärnvapen och i alla länder finns det generaler som hävdar att det är bort i tok att ha kärnvapen utan att använda dessa.

Svenska politiker hävdar med emfas att det är dom som styr Sveriges väl och ve och Putin ska inte försöka bestämma om Sveriges anslutning till Nato eller ej. Det är lätt att vara kaxig på håll, men ju närmre kriget i Ukraina politikerna kommer desto större hänsyn tas till Putin. 

Hela världen går balansgång kring Putin för att denne inte ska tillgripa kärnvapen men svenska politiker vill inte medge att Putins uppfattning spelar roll i svensk anslutning eller ej. De vill tro att de bestämmer när eller om Sverige ska ansluta sig till Nato. 

Det är väl bara att medge att en sanslös Putin styr just nu medan resten av världen agerar på sätt som inte ska få denna tokfan att tillgripa kärnvapen. Därför är det inte läge, just nu, med en svensk Natoanslutning.