Intressant exempel på nya vägar för äldreomsorgen

Insändarskribenten hoppas att Strängnäs kommun studerar hur Lomma har löst problemen med äldreomsorgen, innan man fattar några beslut.

Insändarskribenten hoppas att Strängnäs kommun studerar hur Lomma har löst problemen med äldreomsorgen, innan man fattar några beslut.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Insändare2021-12-14 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lomma kommun hade en billig hemtjänst, men missnöjet blev allt större, liksom med hela äldreomsorgen. I ca 15 år hade kommunen köpt in sin äldreomsorg från privata företag. I mars 2019 tog kommunen tillbaka hemtjänsten i egen regi. Idag har även Lommas äldreboenden på nytt blivit kommunala och nu slås de två avdelningarna samman för att kommunen ska få ett samlat grepp kring äldreomsorgen. Från 1 januari 2022 kommer de att ingå i samma avdelning. Man vill skapa en bättre helhetssyn, arbeta smartare och samla kompetenser. All omvårdnad sker i kommunal regi men städning har lagts ut på entreprenad för att personalen ska kunna ge mer tid åt vårdtagarna. Man satsar på kompetensutveckling av medarbetarna och ett utökat aktivitetsutbud.

 Lomma kommun ligger några kilometer norr om Malmö på Skånes västkust. Man har 24 834 invånare. Liksom Strängnäs kommun har man en hög medelinkomst och kommuninvånare som förväntade sig en bra service. Man har också, liksom Strängnäs, en moderat kommunstyrelseordförande. 

Man hade aldrig Lov med fri etableringsrätt för hemtjänstföretag men genomförde regelbundet upphandlingar där det vinnande anbudet fick utföra hemtjänsten. Man prövade först prisupphandling, kommunen satte en fast summa för vad hemtjänsten ska kosta. Sedan fick företagen berätta vilken hemtjänst de kunde utföra för pengarna. Koll på kostnaderna, men hur mäta och kontroller kvalitet? Sedan vände man på steken och gjorde en så kallad kvalitetsupphandling. Kommunen slog fast kvalitetsnivån som skulle uppfyllas och så fick företagen berätta hur mycket pengar de behövde för att kunna möta kraven. Det lägsta priset vann upphandlingen.

Kommunstyrelsens ordförande Robert Weglén är vid sidan om det politiska uppdraget lektor i företagsekonomi vid Lunds universitet och har bland annat forskat om styrning av skolor. Han är konservativ och stark förespråkare av den fria marknaden. Men äldreomsorgen kan aldrig bli en fungerande fri marknad enligt honom. Särskilt inte om den ska kombineras med socialtjänstlagens krav på god kvalitet och likvärdighet för alla. 

 Jag hoppas att kommunens ledning noga studerar detta intressanta exempel från en kommun som på många sätt är lik Strängnäs, innan man fattar något slutgiltigt beslut om äldrevården i vår kommun. Allt material finns lätt tillgängligt genom att googla Lomma kommun, hemtjänst, nyheter.