Invandrare borde hyllas, inte förnedras?

En grupp av invandrare har högstatusjobb såsom läkare, de   och andra grupper är helt avgörande för Sveriges överlevnad och framtid, skriver Christer Nylander. Personen på bilden har ingen koppling till insändaren.

En grupp av invandrare har högstatusjobb såsom läkare, de och andra grupper är helt avgörande för Sveriges överlevnad och framtid, skriver Christer Nylander. Personen på bilden har ingen koppling till insändaren.

Foto: isabell Höjman/TT

Insändare2022-10-19 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur mycket förnedring har inte invandrare utstått under de senaste 30 åren, främst genom Sverigedemokraternas populism! Låt oss göra en analys av läget. Med en grov generalisering kan invandrarnas arbetsmarknad delas i två delar. Den ena gruppen innehar merparten av alla lågstatusjobb inom restaurangnäring, sophämtning, reklamutdelning, hemtjänst, hotell, fönsterputsning, städning, gatusopning, biltvättning, matutkörning, taxi, sanering etcetera.

Den andra delen har huvudsakligen högstatusjobb såsom läkare, tandläkare, forskare, företagare, politiker, ingenjörer, lärare och sjuksköterskor. Båda grupperna är helt avgörande för Sveriges överlevnad och framtid. Förutom dessa invandrare har Sverige de senaste 20 åren gjort en sällsynt humanitär insats och tagit emot flyktingar från Asien och Afrika med låg eller ingen utbildning. Det är bland dessa som arbetslösheten och kriminaliteten är hög. Vems är felet? 

Självklart är det politikernas fel! Om man tar emot flyktingar med låg eller ingen utbildning så måste dessa få relevant utbildning, lärlingsarbete eller ett riktigt arbete. Det är så man lär sig svenska och integreras i samhället. Det finns massor av jobb i Sverige som borde utföras, som staten likaväl kan bekosta som att ge diverse bidrag. Det kan handla om lokal livsmedelsproduktion, extra arbetskraft till äldrevården, grönytearbete eller andra enklare arbeten.

De som vill skulle kunna kombinera ett halvtidsjobb med utbildning. Hade Sverige använt denna strategi hade vi mest sannolikt inte haft bråkdelen av nuvarande kriminalitet och dödsskjutningar. Men vad gör den nya regeringen? Jo, de vill utvisa och låsa in de människor som är resultatet av politikernas misslyckande, vilket självklart skapar framtida problem i utlandet och i Sverige. Nu kommer invandrare att känna ytterligare rädsla och förnedring genom att bo i invandrartäta områden, där man riskerar visitation, polishämtning, utvisning, kontroll av datorer och mobiler, DNA-analys, identitetskontroller etcetera.

Är det verkligen så vi vill att Sverige ska utvecklas? Sveriges internationella rykte som ett klokt och empatiskt samhälle kommer att störtdyka. Sverige har otroligt mycket att tacka invandrare för, och de skall därför hyllas - inte förnedras, och de skall ges utbildning och arbete vid behov.