Jag vill inte presentera mina kunder för ett kalhygge

Jag ser inte fram emot att presentera mina kunder för ett kalhygge, skriver Johan Herlitz. Bilden är inte från Ulvaskogen.

Jag ser inte fram emot att presentera mina kunder för ett kalhygge, skriver Johan Herlitz. Bilden är inte från Ulvaskogen.

Foto: Janerik Henriksson (TT)

Insändare2024-11-21 04:47
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag bedriver en verksamhet inom besöksnäringen i Åkers Styckebruk, nästa år har vi varit verksamma i 50 år. Vårt kundunderlag är privatpersoner, skolor och företag mestadels från Mälardalen (med cirka 3,5 miljoner invånare). De utländska gästerna börjar återkomma efter pandemin.

Området är känt för sina sprickdalssjöar, naturreservat och vandringsleder. Många använder området för motion och bär- och svampplockning, inte bara lokalbefolkningen. Nyttan för folkhälsan är ovärderlig. 

Jag ser inte fram emot att presentera mina kunder för ett kalhygge på 45 hektar i Ulvaskogen.

Jag har själv varit verksam inom skogsnäringen i 36 år och utbildade mig vid Öknaskolan. Det har säkert skett en hel del förändringar i hur man ser på kalhyggen nu jämfört med när jag utbildade mig. Då ansåg man att för en bra återväxt på ett kalhygge i Södermanland skulle arealen inte överstiga 4,5 hektar. I dag är genomsnittet för kalhyggena i södra Sverige strax under 3 hektar (Ulvaskogen-avverkningen är 15 gånger större).

Jag har fått informationen att om ett kalhygge kommer i närheten av 10 hektar ska klockor ringa och lampor blinka hos Skogsstyrelsen.

Vilket inte verkar vara fallet.

I närområdet har grannfastigheten, beroende på granbarkborren, gjort omfattande kalhyggen. 

Hur kommer detta att påverka det lokala klimatet, grundvattnet, fåglar, djur, stormkänslighet och människor?

Jag förstår att de behöver avverka skog, men hade önskat att ansvariga för skogsfastigheten bjudit in lokalbefolkning, föreningar, näringsidkare med flera till samtal om planerna. 

Vad som oroar mig är ridån i slänten, som ska lämnas kvar. Den har inget skydd mot stormvindar och mina erfarenheter säger att den inom en snar framtid kommer vara del av hygget, nedblåst.

Det blir hygge hela vägen ner till strandkanten.