Jag häpnar över hur lite insyn politiker har

Förskola

Förskola

Foto: Tomas Oneborg (SvD/TT)

Insändare2023-11-25 05:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som förskollärare i Eskilstuna kommun slås jag med häpnad över hur lite insyn politiker verkar ha har i förskoleverksamheten. 

Nyligen kritiserades ett parti i en debattartikel kring hur förskolan framställs som ett sjunkande skepp. Jag kan hålla med om att skeppet flyter. Men det är inte långt kvar tills delar av det börjar lossna och vatten forsar in. Med det menar jag att många av mina kollegor och jag knappt orkar jobba kvar inom den verksamhet politikerna är ytterst ansvariga för. 

Vi vänder ut och in på oss själva och trollar med knäna varje dag för att få verksamheten att gå ihop. Jag ligger allt oftare i soffan som en urvriden trasa när jag kommer hem efter jobbet. Tro mig, jag är inte ensam om det. Förutsättningar, det finns det inte. Som förskollärare är jag ansvarig för den undervisning som bedrivs på förskolan. Det är svårt att planera, analysera och följa upp undervisningen när jag inte ens regelbundet får ut den futtiga lilla planeringstiden på 1,5h i veckan som jag har rätt till.

Jag vill ändå belysa att jag vet att det finns förskollärare som får ut sin pedagogiska planeringstid varje vecka, men det är långt ifrån alla som jag känner som får det. Det borde ligga i politikernas intresse att se till att alla förskollärare och barnskötare har tillräckligt med förutsättningar för att utföra sitt yrke. Dock verkar ingen se och intressera sig för det som jag och kollegor upplever. 

Som många säkert vet, något som ansvariga politiker verkar stå bakom, så ska vi inom förskolan göra massa andra saker som egentligen inte hör till yrket. Det är till exempel att städa hela verksamheten på regelbunden basis. Alltså lägga undervisningen åt sidan. Tydligen verkar politiker anse att vi bara sitter och rullar tummar hela dagarna, så vi har tid med detta. Tid som tas ifrån barnen och de ”små” grupper politikerna menar på att vi har. Vi går kort om personal. Något som numera är vardag för många. Det är tydligen viktigare med ekonomi i balans än att till exempel vikarier sätts in i den utsträckning behoven finns. 

Det är inte kul att studera till förskollärare i 3,5 år för att sedan inse att Eskilstuna kommun till exempel inte har råd att anställa städpersonal. Politiker borde driva frågan med MDU om att de tar in detta som en kursdel i undervisningen på förskollärarprogrammet. Eller är det kanske så att de ser detta som en del av det effektiviseringskrav de anser att en utmärglad verksamhets ska ha?

Jag är inte ute efter att någon ska tycka synd om mig eller någon annan inom förskolan för att vi har en tuff arbetssituation. Jag har valt mitt yrke. Jag vill dock visa, genom att skrapa lite på ytan, hur verkligheten ser ut. Jag är ju inte ensam om det. Flera har berättat i media om hur verkligheten ser ut och jag och många andra har skrivit under den namninsamling som Sveriges Lärare Eskilstuna gjorde. Jag hoppas politiker i Eskilstuna kommun tagit del av detta och förstår allvaret.