Jag skäms över Region Sörmland och Eskilstuna kommun

Jag skäms över Region Sörmland och Eskilstuna kommun. Skriver Hans Bergström, tidigare anställd vid Eskilstuna kommuns vuxenförvaltning.

Jag skäms över Region Sörmland och Eskilstuna kommun. Skriver Hans Bergström, tidigare anställd vid Eskilstuna kommuns vuxenförvaltning.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Insändare2020-05-07 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående granskningen "Coronakrisen bland äldre mörklagd av kommunerna" den 2/5.

I dagarna har vi i media kunnat följa hur Region Sörmland och alla nio kommunerna i Sörmland vägrar att lämna ut uppgifter om antalet smittade på regionens och de nio Sörmlandskommunernas andel smittade på äldreboenden. Eskilstuna-Kuriren har avslöjat hur kommuner och regionen vägrar att lämna ut uppgifter om antalet smittade av covid 19 på de olika boenden inom äldreomsorgen i de nio Sörmlandskommunerna. Detta gör man med hänsyn till sekretess vilket är helt felaktigt. Ingen sekretess råder överhuvudtaget i dessa fall eftersom media inte efterfrågat personuppgifter utan endast andel smittade på respektive äldreboende. Detta är inte sekretesskyddade uppgifter enligt experter på förvaltningsrätt. Varför får inte vi allmänhet ta de av antalet smittade inom äldreomsorgen i våra nio Sörmlandskommuner? 

Jag har ett förflutet som anställd inom Eskilstuna kommun inom det som då hette vuxenförvaltningen, nuvarande vård- och omsorgsförvaltningen. Då fick vi lära oss att full transparens skall råda beträffande uppgifter som media efterfrågar. Nu riskerar bland annat Eskilstuna kommun och flertalet Sörmlandskommuner att få JO-anmälningar på sig för vägran att lämna ut uppgifter om antalet smittade inom de olika äldreboenden som finns i länets nio kommuner. Pinsamt! Var finns kunskaperna om Sveriges grundlagsskyddade offentlighetsprincip bland dagens förvaltningsledningar för äldreomsorgen i länets kommuner? Varför detta försök att mörka beträffande frågor rörande offentliga uppgifter? Vi medborgare har naturligtvis rätt att få veta vilka äldreboenden som har covid -19 smittade boenden inom äldreomsorgen. Vi måste kunna få kunskap om vilka säkerhetsåtgärder vi behöver göra i kontakterna med de boenden som har smittats av coronaviruset.

I kväll lördag den 2/5 hade till och med Rapport ett inslag om detta försök att tysta ner uppgifterna om antalet smittade i vår stad av covid -19. Vård – och omsorgsförvaltningens chef Johan Lindström intervjuades och lyckades slira ordentligt på uppgifterna vad sekretess-lagstiftningen skall skydda. Pinsamt!