Jag vet vad jag inte ska rösta på

9 juni är det val till Europaparlamentet.

9 juni är det val till Europaparlamentet.

Foto: Jessica Gow (TT)

Insändare2024-05-31 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är inte medlem i något politiskt parti och det finns inget parti som jag ser som ”mitt”. Nu är jag dock helt säker på vilket parti jag inte ska rösta på i EU-valet.

Jag ska inte rösta på ett parti som hävdar att Sveriges utsläpp av växthusgaser är näst intill försumbara ur ett globalt perspektiv. Visserligen står vi för ”bara” 0,2 procent av världens utsläpp men eftersom vi svenskar utgör endast drygt 0,1 procent av jordens befolkning, släpper vi alltså ut oproportionerligt mycket per capita.

Jag ska inte rösta på ett parti som varit drivande för att ta bort reduktionsplikten, vilket ökar (!) Sveriges totala utsläpp när de borde minskas.

Jag ska inte rösta på ett parti som tror att mer kärnkraft kan lösa alla energiproblem. Man hävdar att kärnkraftsel är planerbar trots att driftstoppen varit frekventa och väldigt långvariga. Små modulära kärnkraftverk ser man som “framtidens melodi” trots att de fortfarande bara befinner sig på forskningsstadiet och om dessa blir verklighet så kommer även denna typ att generera kärnavfall som framtida generationer tvingas ta hand om. Att kärnkraftsanläggningar är extremt sårbara i en krigssituation verkar man inte heller förstå trots att Ryssland använder ukrainska kärnkraftverk som ”sköldar” och att de ryska angreppen också hotar att orsaka katastrofala härdsmältor. Har man glömt Tjernobyl?

Jag ska inte rösta på ett parti som genom anonym ”trollverksamhet” sprider falska och överdrivna påståenden som underbygger hat och hotar demokratin.

Jag ska inte rösta på ett parti som varnar för religiöst grundad terrorism samtidigt som ledande partiföreträdare “eldar på” hatet mot Sverige genom att uppmana till koranbränningar vilket paradoxalt nog ökar risken för terrorattentat mot vårt land.

Jag skall inte rösta på ett främlingsfientligt parti som ser alla invandrare som potentiella brottslingar eller terrorister men som aldrig i sin politiska retorik nämner högerextrema illdåd som Utöya-massakern, skolattacken i Trollhättan eller den så kallade Lasermannens härjningar.