Jag vill bo i en levande stad

Insändare 14 januari 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag noterar att det så kallade arkitekturupproret vill riva hus i Mariefred. Det hus man vill att grävskopan ska sätta tänderna i kallas Funkishuset. Kan det vara huset i hörnet med sadeltak och burspråk? Funkis? Nej, knappast. 

Att vilja riva byggnader i Mariefred som inte passar in tycks vara en gammal tradition. I slutet på artonhundratalet skulle Gripsholms slott genomgå en stor restaurering. Det gällde att visa Vasaborgen som ett riktigt 1500-hundratalsslott. Som det en gång hade sett ut, eller borde ha sett ut. 

Alltså bort med den fula kavaljersflygeln som ju för övrigt saknade historiskt värde. Den var ju bara 100 år gammal. Som väl var genomfördes aldrig rivningen och kavaljersflygeln kan i dag visa upp några av de mest värdefulla 1700-hundratals miljöer vårt land har. Arkitekturupproret vill också ta bort parkeringen på torget. Så trevligt det ser ut utan bilar och med en pittoresk torghandel på sommaren. 

Nu är jag bara sjuttiofem år och orkar streta med min "dramaten" uppför Slottsbrinksbacken men det finns de som är äldre än jag. Det blir också knepigt för barnfamiljen i Marielund att packa toarullarna och blöjorna och tio liter mjölk i cykelkorgen. Så om vi vill behålla möjligheten att handla matvaror, gå till järnhandeln eller bokhandeln så är det nog bra att kunna parkera bilen på torget. Det är redan svårt att hitta parkeringsplatser i centrum. Jag föredrar att bo i en levande, föränderlig stad. Hellre det än att bo i ett pittoreskt vykort där jag måste handla dagligvaror i Södertälje eller Solberga.


 
 
 
 
 
 
Kommentera
Ämnen du kan följa