Jansson (S) har inte förstått Eskilstunabornas oro

Senior Materials anläggning i Svista i Eskilstuna.

Senior Materials anläggning i Svista i Eskilstuna.

Foto: Henrik Holmberg

Insändare2024-10-17 06:04
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 10 oktober klockan 09.54 avslutar Jimmy Jansson (S) ett uttalande i kommunfullmäktige, gällande Senior Material, med att påpeka att Eskilstuna redan har flera verksamheter som hanterar miljöfarliga ämnen. Detta är något Jansson uttryckt tidigare. Och det är fortfarande mycket intetsägande.

Att Jansson slänger ur sig att staden redan omges av flera farliga fabriker, rättfärdigar knappast de 900 ton metylenklorid som orenat ska släppas ut årligen.

Jansson säger i samma andetag ”det vet Eskilstunaborna inte om”, och syftar på befintliga industriverksamheter. I Eskilstuna finns nio Sevesoanläggningar. Dessa omfattas av Sevesolagen, som innebär att verksamheten måste förebygga och begränsa följder av möjliga kemikalieolyckor. Eskilstunaborna vet att det finns andra miljöfarliga industrier i deras närhet. Dessa har dock inte redovisat så omfattande utsläpp av klorerade lösningsmedel som Senior Materials planerade. Miljöprövningsdelegationen (MPD) skriver i tillståndet för miljöfarlig verksamhet (2023): “Utsläppets storlek saknar motsvarighet i Sverige.”

Jansson maler på om transporter och utsläppen från dessa. Han menar att batteritillverkningen kommer att vara behjälplig när det kommer till att bekämpa transportsektorns utsläpp. Det han glömmer att nämna är att Senior Materials verksamhet räknar med 390 tunga fordon i månaden och att även dessa kommer att bidra till de koldioxidutsläpp som han tycks ha hakat upp sig på.

Janssons koldioxidresonemang blir aningen avigt. Han vidhåller att metylenkloridutsläppen har liten inverkan på växthuseffekten i jämförelse med andra utsläpp, men han kan inte ha förstått att den största oron för Eskilstunaborna inte grundar sig i framtida transportsektors påverkan på växthuseffekten. De vill inte bli duschade i giftiga kemikalier i nutid på sin bakgård! Där bör förståelsen för folkets oro ligga.

Utredningar som IVL Svenska Miljöinstitutet gjort visar på såväl nedfall som tänkbar down wash-effekt. Att som Jansson antyda att “poff, det försvinner till andra områden”, eller “det finns i luften tre dagar till tio veckor, sen är det borta”, är att leka vädergud.

Över 20 000 av Eskilstunas medborgare skrev under en namninsamling för att förhindra planerade utsläpp av metylenklorid. Den har överlämnats till kommunen. När Jari Puustinen (M) i kommunfullmäktige svarar på frågan om varför kommunstyrelsen inte informerades innan man beslöt sig för att sälja mark, säger han “vi har tagit till oss och ska göra annorlunda i framtiden”.

Jari, att vara efterklok duger inte just nu.