Kalla mig inte samhällsfarlig!

"Det får vara slut med övertid nu", skriver specialistsjuksköterskan Jonas. Bilden är endast en illustration.

"Det får vara slut med övertid nu", skriver specialistsjuksköterskan Jonas. Bilden är endast en illustration.

Foto: Tomas Oneborg (SvD/TT)

Insändare2024-05-16 20:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan den 25 april arbetar jag inte längre övertid. Hör nu här vänner, kollegor och medborgare – SKR kallar mig för samhällsfarlig, och då arbetar jag ändå de arbetstider som min arbetsgivare har planerat för. Jag går hem när mitt arbetspass är slut, precis som i de allra flesta andra branscher. Skillnaden är att min bransch bygger på att vi arbetar övertid.

Jag och alla andra sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker i Sverige arbetade sammanlagt över tre miljoner timmar övertid under förra året!

Region Sörmland är i stabsläge enbart på grund av att vi inte längre arbetar övertid, och då har sommarperioden ännu inte börjat. Det säger något om hur vården är uppbyggd, och det här är inte unikt för Region Sörmland.

Det får vara slut med det nu, vi tar ansvar för vården. Jag tar ansvar för min hälsa. Jag tar ansvar för att du som enskild patient får den vård du behöver när du möter mig. Men att se till att hela befolkningen får vård är inte mitt ansvar, det är helt och fullt ett ansvar för tjänstemän och politiker.