Kan inte dra slutsatser av Sveriges strategi än

Man kan inte dra slutsatser än av Sveriges coronastrategi. Skriver insändarskribenten. På bilden Anders Tegnell på en av Folkhälsomyndighetens pressträffar.

Man kan inte dra slutsatser än av Sveriges coronastrategi. Skriver insändarskribenten. På bilden Anders Tegnell på en av Folkhälsomyndighetens pressträffar.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Insändare2020-08-21 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående insändaren "Sveriges coronastrategi – inte bra skött" publicerad den 18/8.

Insändaren "Fritidsmatematiker" kommer till slutsatsen att Sveriges coronastrategi är illa skött genom att sifferjämföra Brasiliens antal döda och Sveriges antal döda och sätta dem i relation till folkmängden.

Med siffror kan man göra allt man vill, men jag vill säga att eftersom krisen ännu pågår, kan man inte kategoriskt hänvisa till ens per-capita dödsfall som något som visar om Sveriges coronastrategi är väl eller illa skött. 

Vill man köra räkneexempel så vi totalt sett 6 483 645 aktiva coronafall i världen. Det motsvarar 0,8 promille av befolkningen på 7,8 miljarder människor. Totalt sett i hela världen har 778 367 människor rapporterats döda. Det motsvarar 0,1 promille av världens befolkning.

Härigenom skulle man kunna dra slutsatsen att världen har gått i stå för 0,1 promille av världsbefolkningen. Länders, företags, och enskildas ekonomier har skjutits i sank. 

I Sverige motsvarar siffran nästan 0,6 promille av Sveriges befolkning medan i Brasilien är motsvarande siffra 0,5 promille av Brasiliens befolkning. Skillnaden på 0,1 promille - där avgörs det om Sveriges coronastrategi jämfört med Brasiliens skulle vara misslyckad? 

Att räkna med siffror på det här viset ger inget för andra än kanske just fritidsmatematiker. Men att sätta siffror i ett sammanhang kräver mer än bara just siffror - det kräver sammanhanget också. Jämförelser länder emellan är värdelösa som underlag då varje land har sina egna redovisningsregler. 

Varje dödsfall är alltid tragiskt, men hur många dör inte i svält och krig och andra sjukdomar utan att världens ekonomier agerar Titanic?