Kant vs Putin – tungt beväpnad ironi

Immanuel Kant (1724-1804) tysk filosof.

Immanuel Kant (1724-1804) tysk filosof.

Foto: PRESSENS BILD

Insändare2023-11-03 08:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ibland spelar livet verkligen spratt med oss människor. Eller vad sägs om detta.
I Königsberg föddes filosofen och tänkaren Immanuell Kant 1724 och han dog i samma stad 1804. Han var hela sitt liv trogen Königsberg. Det påstods även att han var oerhört bunden av sina vanor. Varje dag gick han en promenad i sin stad och det påstods att königsbergborna längs rutten kunde ställa sin klockor när han passerade.
År 1799 utkom häftet "Zum ewigen Frieden" av Immanuell Kant. Man kan fråga sig om det var en ironisk betraktelse eller låg det ett skimmer av allvar bakom? Det får vi inte veta. Oavsett vilket är boken eller utkastet värt att läsa. Enligt förnuftet är inget krig en framkomlig väg att skaffa sig landområden. "Alla handlingar som berör andra människors rätt är oriktiga om de bygger på maximer som inte tål offentligheten".
Boken är översatt och med en lång inledning av Alf W Johansson: Boken gavs ut 2018 på bokförlaget Daidalos.
Ironin ligger i att Königsberg är en rysk enklav bestyckad med en vapenarsenal utan all like. Alla minns vi kanske när Sovjetunionen utropade Östersjön som fredens hav. Sedan skulle Östersjön vara fredat från kärnvapen. Numera är Königsberg ersatt med ett annat ryskt namn. Kärnvapenbestyckad U-båt tros också ligga vid kajen i Königsberg.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin.