Kapa, klyva, stapla och elda – stora hobbyn på vischan

"Ettan" anser att vi behöver komma bort ifrån vedeldning.

"Ettan" anser att vi behöver komma bort ifrån vedeldning.

Foto: Henrik Montgomery (TT)

Insändare2024-10-20 20:20
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

All förbränning där bränslet har kolinnehåll skapar utsläpp av CO2. Många i miljödebatten anser att vi måste bli fossilfria i vårt sätt att leva, arbeta och producera. Jag anser däremot att alla typer av förbränning som kan ersättas av annan energi utan kolinnehåll bör reduceras kraftigt.

Ett exempel är alla privata villor och gårdar som har sin huvudsakliga uppvärmning av vedeldning i egen panna. Det finns moderna vedpannor som med automatik och styrning kan ge en god förbränning men många gamla vedpannor saknar denna styrning.

Om man åker med sin elbil på en resa genom landsbygden i Sverige så förstår man vad den stora hobbyn är på vischan. Jo, man kapar, klyver, staplar och eldar ved på många ställen efter vägarna.

En normalvilla som under ett år eldas med ved som enda energislag genererar lika mycket CO2-utsläpp som en personbil som körs nästan 4 000 mil under detta år. Utöver detta så kommer det ut en massa andra gaser, partiklar och lukt ur vedeldarens skorsten.

Samhället borde stödja en övergång från vedeldning till annan uppvärmning med bidrag till exempelvis värmepump. Möjligen skulle storskalig eldning i fjärrvärmeverk kunna tillåtas så snart man har löst avskiljningen av växthusgaser i röken och säker lagring av dessa under havsbotten. Ved bör i huvudsak användas till byggmaterial.

Ett annat problem är att det i Naturvårdsverkets statistik för olika utsläppskällor inte finns några uppgifter alls om vad landets vedeldare genererar för utsläppsmängder.

När det sedan gäller bilkörning är det stora frågetecken, tycker jag, att köra på etanol eller bensin och diesel med tillsatser av rapsolja eller liknande. Det kommer CO2 ur avgasröret i alla fall, så länge det är en förbränningsmotor. Något mindre kanske, men knappast så att det räddar oss från klimatkrisen. Bättre att använda rapsoljan till bakning eller matlagning. Så därför är omställningen till el för fordon också något samhället måste stötta på något sätt. Elbilsstödet måste självfallet återinföras för att öka elbilsanvändningen.

Ett annat fenomen som förekommer helt okontrollerat är världens alla skogsbränder. Här kommer mycket växthusgaser ut i atmosfären och därför måste ett system för övervakning och snabba insatser till för släckning och begränsning. Något utrymme för kontrollerbar eldning av skog för att få något frö att gro, där det krävs en brand för detta, ska ju inte få förekomma. Dessa personer kan väl få tillgång till de skogsbränder som ändå sker.