Kära åklagare, tänk om i fallet Nisse

Nisses matte Christina fick flera skador på händer och armar efter att ha blivit biten när hon försökte skydda sin hund.

Nisses matte Christina fick flera skador på händer och armar efter att ha blivit biten när hon försökte skydda sin hund.

Foto: Sofie Axelzon

Insändare2024-04-11 12:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Reaktion på tidningens artikel om hunden Nisse och hans matte, som attackerades av två andra hundar i Strängnäs nyligen.

Dvärgschnauzern Nisse blev svårt skadad av två så kallade kamphundar, och så även matte. Åklagaren väljer att lägga ner fallet, då det av "misstag" skett en knapptryckning så att de två hundarna kom lösa för att sedan anfalla Nisse.

Hundar som färdas i bil måste vara säkrade med bälte om de sitter i baksätet, eller om de finns bilens bakre utrymme ha ett galler eller nät som skiljer utrymmet från kupén. Eller det bästa alternativet: en säker hundbur, vilken inte kan öppnas av misstag med en knapptryckning.

Om man trycker av ett vapen av "misstag" och skadar någon, skulle det då betraktas som ett acceptabelt misstag och föranleda åtalseftergift? Att släppa ut två potentiellt livsfarliga hundar tycks vara helt okej.

Kära åklagare, tänk om och se till att hundägaren blir fälld för sin ovarsamhet med sina hundar. Hundägaren borde omgående skaffa en säker hundbur så att hon inte upprepar sitt förödande "misstag".

Alla borde även mentaltesta sina hundar med MH eller korning för att få en någorlunda objektiv bedömning av hundens mentalitet. Testerna görs av Brukshundklubben, Kennelklubben med flera. Att ha hund innebär ett stort ansvar och med två stora hundar (potentiellt farliga) bör man ha en mycket god lydnad, vilket kräver mycket träning. Det bör man ha även på små hundar.

Vill även passa på att fördöma hundägare som (av bekvämlighet) låter små barn gå ut med deras hundar. Hur kan små barn klara av en situation med ett hundbråk om det kommer en lösspringande hund? Jag har cirka 60 års erfarenhet av hund (stora och små) och har flera gånger råkat ut för liknande situationer, vilka några gånger slutat med veterinärbesök.

Min rekommendation till alla hundägare är att gå med i någon hundklubb och träna framförallt lydnad, för att sedan gå vidare med annan träning som passar hunden. Jag garanterar att det ger utbyte för både ägare och hund. Och glöm inte att mentaltesta hunden.