KD: Alla ska känna sig trygga i Strängnäs kommun

Vår kommun skall vara en plats där alla upplever sig trygga dygnet runt, eller i alla fall bör detta vara målsättningen. Skriver Kristdemokraterna i Strängnäs.

Vår kommun skall vara en plats där alla upplever sig trygga dygnet runt, eller i alla fall bör detta vara målsättningen. Skriver Kristdemokraterna i Strängnäs.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2020-06-18 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentar till nyhetsartikeln"Höjt betyg för företagsklimatet i Strängnäs: "Roligt" publicerad den 4/6.

Det är glädjande läsning att 27 procent av Strängnäs företagare tycker företagarklimatet blivit bättre de senaste fem åren och 41 procent oförändrat. De gav också det högsta betyget sedan 2002. Mycket bra.

Det nedslående är att brottsligheten är det mest negativa och oroande. 48 procent av de tillfrågade tycker att kommunen ska prioritera arbetet med brottsligheten. Just detta är något vi Kristdemokrater har för döva öron försökt lyfta. Bland annat avslogs vår motion med konkreta, långsiktiga och breda mål för att nå ungdomar i utanförskap. Detta anser vi saknas idag. Majoriteten (M och S) har visserligen vidtagit punktinsatser för att möta problematiken med dessa ungdomar ”på glid”, som oftast är involverade i brottslighet. 

Punktinsatserna är ett steg i rätt riktning men det krävs mycket mer av samordning mellan polis, frivilliga organisationer, kommunen med flera. Dessutom behövs konkreta handlingsplaner samt uppföljning för att skapa förutsättningar för samtliga berörda aktörer i syfte att nå det gemensamma målet; nämligen att inkludera dessa ungdomar i vårt samhälle, inte exkludera dem. Vi vuxna måste hjälpa dem in i samhället och i förlängningen ge dem ett meningsfullt liv.

Strängnäs invånare är ingen homogen grupp utan lever, verkar och umgås på olika platser och olika tider, vilket resulterar i olika upplevelser. Vår kommun skall vara en plats där alla upplever sig trygga dygnet runt, eller i alla fall bör detta vara målsättningen.

Det finns såklart mer att önska och ungdomar står inte för all brottslighet, så därför behövs det jobbas bredare inom alla brottskategorier.

Varför inte lägga ner den politiska prestigen? Varför inte diskutera problemen brett? För varje satsad krona i detta ger det mångdubbelt tillbaka. Det är ingen kritik emot den styrande majoriteten för så här ser det ut över nästan hela landet, och vi måste jobba hårdare för att bryta den.