KD: Bostad Först är bra alternativ för hemlösa

Vi är starkt kritiska till den situation som har uppstått i Strängnäs och skulle återigen vilja lyfta upp Bostad Först som ett alternativ till att förbättra situationen för de hemlösa i Strängnäs kommun, skriver kristdemokraterna Tomas Aldrin Walter och Christoffer Sonesson.

Vi är starkt kritiska till den situation som har uppstått i Strängnäs och skulle återigen vilja lyfta upp Bostad Först som ett alternativ till att förbättra situationen för de hemlösa i Strängnäs kommun, skriver kristdemokraterna Tomas Aldrin Walter och Christoffer Sonesson.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2022-03-29 22:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi kristdemokrater i Strängnäs är starkt kritiska till socialtjänstens nya arbetssätt där betydligt fler personer inte får beviljade bidrag. Vår uppfattning är att ett stort antal personer som är berättigade till ekonomiskt bistånd inte har fått det och på grund av detta har flertalet förlorat sin bostad. Under 2021 var klagomålen fler än de senaste tio åren sammanlagt vilket är en tydlig signal på att något inte stämmer.

Kristdemokraterna i Strängnäs har tidigare lämnat in en motion angående den evidensbaserade metoden vid hemlöshet, Bostad Först.  Där ville vi utreda förutsättningarna för Bostad först med bostäder och stöd för de behövande. Bostad Först tillämpas redan i Eskilstuna men i Strängnäs avslogs motionen i kommunfullmäktige i januari 2020 av majoriten M och S men med bifall från samtliga oppositionspartier, KD, C, L, SD, V, MP och STRP.

Bostad Först är en evidensbaserad metod vid hemlöshet som utgår från att en egen bostad är en grundläggande mänsklig rättighet. Med ett tryggt eget boende kan människor själva ta makten över sina liv, men metoden är värd att använda även utan statliga stimulansmedel. Inte minst då forskning visar att Bostad Först är kostnadseffektiv jämfört med andra metoder vid hemlöshet, exempelvis akuta boendelösningar och trappstegsmodeller.

Stödet från Bostad Först är anpassat till varje person och bygger på att individen själv är med och skapar sina mål, framtidsplaner och eventuella behandling för missbruk eller psykisk ohälsa. Det ställs inga krav från verksamhetens sida på att man exempelvis ska vara fri från alkohol för att behålla hyreskontraktet. Det som gäller för hyresgästen inom Bostad Först är detsamma som gäller alla andra hyresgäster – att du följer de krav som finns i hyreskontraktet.

Metoden utmanar det traditionella sättet att arbeta med hemlöshet. Detta bland annat genom att utgå från bostad som en mänsklig rättighet samt genom att utmana våra egna moraliska föreställningar och hur vi betraktar människor i hemlöshet.

Vi i kristdemokraterna är starkt kritiska till den situation som har uppstått i Strängnäs och skulle återigen vilja lyfta upp Bostad Först som ett alternativ till att förbättra situationen för de hemlösa i Strängnäs kommun.