KD: Folkmordet Seyfo måste erkännas

Utrikesminister Ann Linde har svarat att regeringen vill att kunskapen om historiska massövergrepp ska öka, i stället för att erkänna folkmordet, skriver KD-representanter.

Utrikesminister Ann Linde har svarat att regeringen vill att kunskapen om historiska massövergrepp ska öka, i stället för att erkänna folkmordet, skriver KD-representanter.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2021-04-28 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 24 april var det minnesdag för folkmordet som 1915 utfördes på armenier, assyrier, syrianer, kaldéer och pontiska greker i det dåvarande osmanska rikets (dagens Turkiet). Över 1,5 miljoner oskyldiga kristna invånare dödades i syfte att skapa en nation med en etnisk folkgrupp med ett språk och en enda religion. Folkmordet, som i folkmun kallas för Seyfo, utfördes genom systematiska tvångsdeportationer, avrättningar och massakrer. Kvinnor och barn våldtogs. Många såldes som sexslavar. Kulturhistoriska byggnader och kyrkor förstördes. De kristna invånarnas egendom konfiskerades. Folkmordet tömde Osmanska riket på majoriteten av sin kristna befolkning. 

Samma ideologi som låg bakom folkmordet har fått flera hundra personer att resa från Sverige till Syrien och Irak för att ansluta till olika terrororganisationer. Att erkänna folkmordet är viktigt för att motverka denna upprepning av historien. Riksdagen uppmanade regeringen att göra detta 2011 men de har inte agerat. Utrikesministern säger nu i svar på skriftlig fråga i riksdagen att de istället vill öka kunskapen om historiska massövergrepp. 

Vi instämmer i att ökad kunskap är viktig för att bekämpa radikalisering och att stärka demokratin. Eskilstuna kommun borde därför uppmärksamma folkmordet i skolan och på officiella digitala plattformar. Vi vill också se över möjligheten att uppföra ett minnesmonument över offren för Seyfo. 

Men KD kommer fortsätta kämpa för ett officiellt erkännande av folkmordet. Först då kan minoritetsgrupperna få upprättelse och slippa plågas av mardrömmar. Risken för fortsatta hot och påtryckningar hemma i Sverige och Sörmland skulle också minska. 

Läs mer om