Klarnas reklam med Snoop Dogg irriterande

Insändare 5 maj 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag blir ärligen riktigt förbannad när jag ser Klarnas smooth-paying reklam på tv!
"Snoop Dogg, ya man!" Vad har Klarna gemensamt med en amerikansk rappare med kriminell maffia image? Irritabelt. Känns som om de vill förlöjliga oss som kunder med en slags omvänd Robin Hood-frontfigur. Ju mindre du har som inkomst desto högre ränta ska du betala.

Hur många tänker på att de flesta av dessa bolag äger sina egna inkassobolag och kan då ta ut en saftig ränta för att tjäna multum till moderbolagen.

Från en artikel utgiven av Göteborgsposten 14 mars 2020 ges ett exempel när den faktiska räntan hamnar på hela 286 procent på ett lån på 500 kronor med 6 månaders avbetalning. Vilket jag personligen tycker är en hutlös ockerpris! På bara mycket kort tid har exempelvis Klarna blivit enorma och når USA och flera länder i Europa. Och att det är större banker som äger dessa betaltjänster i sin tur är ju något särskilt att tänka på.

Visst är det upp till var en hur man handlar över nätet, men när nu boräntorna snabbt har höjts på grund av följderna av kriget i Ukraina, från att praktiskt legat runt noll, undrar jag hur vår framtid med skulder kommer att se ut.

I Sverige visar statistik att allt fler är skuldsatta hos kronofogden för köp av vanliga bruksvaror. Systemet missbrukas genom aggressiv marknadsföring som gör att exempelvis allt fler unga faller i skuldfällan. Samhället blir mer fattigt vilket i sin tur bidrar till ökad gängkriminalitet och brottslighet. Det krävs en lagändring för hur högt räntetaket får vara!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa