Klimatkompensation, eller klimatlån?

Det tar i Sverige cirka 80-100 år innan ett återplanterat träd kompenserat den koldioxid som skapats vid förbränningen av det, skriver Hans Andersson.

Det tar i Sverige cirka 80-100 år innan ett återplanterat träd kompenserat den koldioxid som skapats vid förbränningen av det, skriver Hans Andersson.

Foto: Helena Landstedt/TT

Insändare2019-10-23 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi är i en klimatkris, för vilken människan har stort ansvar. Om vi inte gör något drastiskt inom de närmaste åren, eller helst från och med idag, kommer temperaturhöjningen att överstiga två grader, vilket skulle skapa höjningar av havsnivåerna, och rejäla stormar och orkaner.

Detta skulle ge stora översvämningar, med förstörelse av växtligheten, samt stora skador i samhällsbyggnaden. För att minska denna risk går vi över från mineralbaserade bränslen, till växtbaserade. Där detta inte går ”klimatkompenserar” vi. Vad är klimatkompensering? Allvarligt vet jag inte, då all förbränning av kol, ger koldioxid eller koloxid. 

Det enda som skulle kompensera för detta, vore att återföra kolet till marken, eller växtligheten. Men det måste ske i samma stund som utsläppet sker, annars får vi en skuldsituation, vilken blir farligare ju längre den är.  

Vår klimatkompensering, sker genom att vi både återplanterar och nyplanterar skog. Det tar i Sverige ca 80-100 år innan ett återplanterat träd kompenserat, den koldioxid som skapats, vid förbränningen av det. I tropiska områden, så sker detta på något kortare tid. Vi har högst ca 20 – 30 år på oss.  Vår klimatkompensering, är som att ta ett lån och avbetala det på 100 år. Vår klimatkompenseringen tar ca 100 år, och då har katastrofen redan hänt. 

Vi har hittills haft polarisar och glaciärer, som bromsar temperaturväxlingar. Då det bromsar ca 80 gånger så mycket energi att gå från is till nollgradigt vatten, som det tar från 1- till 2-gradigt vatten. Därför är vi nu i en utförsbacke, som tyvärr inte planar utan slutar i ett stup.