Klimatkrisen kostar oss mer och mer

Gävle drabbades av kostsamma översvämningar 2021, och sådana kan det bli fler av.

Gävle drabbades av kostsamma översvämningar 2021, och sådana kan det bli fler av.

Foto: Fredrik Sandberg (TT)

Insändare2024-09-23 14:50
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Stormar, översvämningar, torka och värmeböljor tar liv, förstör skördar och egendom. Men det verkar inte påverka makthavare som tänker att vi kan fortsätta som hittills. Då kanske det biter bättre att titta på vad allt detta kostar.

Stormen Boris över Europa beräknas, enligt försäkringsbolagens uppgifter till TT, hittills ha kostat 34 miljarder kronor, och då är långt ifrån hela notan betalad.

SVT rapporterade den 22 september att SMHI:s nya beräkningar visar att översvämningar som drabbade Gävle 2021 kan komma dubbelt så ofta, vart femte istället för vart tionde år. Försäkringsbolagen i Gävle vill att kommunen ersätter dem med över en miljard kronor, för det som hände 2021.

En ny amerikansk forskningsrapport har försökt räkna in vad extremväder och regionala variationer i klimatförändringarna kan kosta i minskad BNP. Redan dagens temperaturökning har reducerat BNP-utvecklingen med 12 procent. Om vi fortsätter som hittills så kan det innebära förluster på upp till 29 procent räknat i BNP under detta sekel. Det motsvarar en samhällskostnad på 11 000 kronor per utsläppt ton koldioxid. Det är vad våra barn och barnbarn får betala för att vi lånar av deras framtid.

Det kräver en hel del möda och ekonomiska resurser att ställa om vår ekonomi och befria oss från fossilberoendet. Men det blir mycket svårare och dyrare om vi låter bli.