Knuutinen (V) vilseleder och skapar onödig oro

Anders Härnbro, (S), kommunalråd i Strängnäs.

Anders Härnbro, (S), kommunalråd i Strängnäs.

Foto: Henrik Montgomery (TT)/Anna Hübsch

Insändare2024-10-17 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en insändare (i Mariefreds tidning Måsen) bagatelliserar Yvonne Knuutinen (V) min kritik (i Eskilstuna-Kuriren/Strengnäs Tidning) om det rejäla faktafelet i hennes första insändare. I den hävdades tre gånger att "majoriteten" i Strängnäs, bakom ryggen på alla andra, lovat KilenX en 11 000 hektar stor omlastningscentral. Tydligen skulle det egentligen röra sig om 1 100 hektar, även det en absurd siffra eftersom det är ytan av Strängnäs och Mariefred tillsammans.

Det finns inget sådant löfte. Dessutom handlar inte ens frågan om en omlastningscentral.

Den här typen av vilseledande politisk retorik skapar onödig oro och otrygghet.

Knuutinen (V) försöker alltså distansera sig själv och sitt parti från kommunens faktiska överenskommelser med KilenX.

Det som hänt är att KilenX presenterat en vision för ett fossilfritt verksamhetsområde i linje med det som kommunfullmäktige tidigare enats om i översiktsplanen. Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutade enhälligt att utreda om visionen är möjlig genom ett detaljplaneprogram. Syftet är att säkra långsiktig hållbarhet genom att bland annat identifiera mark som inte är lämplig för exploatering och uppdatera möjligheterna för frihet från bil och friluftsliv.

Det finns inga andra överenskommelser med KilenX inom detta område. V står i fullmäktige och nämnd bakom samma beslut (överenskommelser) som S och M. Vår oenighet verkar därför gälla en utredning om en eventuell lokverkstad på cirka 50x25 meter som KilenX söker förhandsbesked för. Några löften om byggnation finns inte. Utredningsarbetet kommer inte vara klart före detaljplaneprogrammet.

Transportomställningen blir ännu svårare om klimatkämpar motarbetar järnvägens utveckling och modernisering.