Kommer sjukhusen i Sörmland överleva?

Insändare 29 november 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hyrpersonal skall avvecklas från den 1/2-2023. Detta innebär att vi då kommer ha kapacitet för 7 vårdplatser gentemot dagens 24. 
Syftet skall vara att förbättra arbetsmiljön, öka patientsäkerheten samt förbättra utvecklingen för framtiden. 
Detta säger helt emot sig självt.

Våra farhågor är att bemanningssköterskor kommer ta uppdrag i närliggande län då det är Sörmland som väljer att säga upp avtalen med bemanningsföretagen.

Hur ser man på patientsäkerheten i detta? Patienter kommer ej kunna få den vård de behöver. Finns redan många brister som alltid slätas över när frågan ställs till politiker eller högt uppsatta chefer. Förstår man inte att sjukvården är bland det viktigaste i vårat land och att människor alltid kommer behöva sjukvård då är man kanske fel man/kvinna på plats.

 Det man har bestämt är att OB-ersättning skall ökas, t.ex på helger, från 59,50 till 101,20 kronor i timmen. Skrattretande ! Denna ökningen borde minst vara det tredubbla.

Vi har nyligen genomlidit en pandemi men den har man tydligen glömt bort. Sjuksköterskebristen är ingen nyhet. Vi har gått på knäna alldeles för länge, vi försöker alltid ha ett leende på läpparna för patienternas skull men vad händer när vi inte orkar le längre?
De som tagit fram detta beslut verkar vara mycket nöjda. Hur är det möjligt ? 

Vi är en supertrevlig avdelning men det är inte lätt att locka personal när det inte finns något att erbjuda. Den OB- ersättning som tagits fram är inget man höjer ögonbrynen för, hur ska den öka personalbemanningen för att bibehålla nuvarande vårdplatser?

Framkommer att det från HR är 18 personer som arbetar med detta, undrar just hur mycket pengar de kostar i månaden. Är väl ändå patienterna som skall ligga i fokus och då är det vårdpersonal man måste satsa på för att hela cirkeln skall fungera.

Vi ordinarie sköterskor kommer inte orka, vi arbetar i en verkligheten som politiker inte verka ha en susning om vad det innebär. Patienter kommer inte ta paus från fall och olyckor, de kommer fortfarande behöva vård och vi kan inte springa fortare än vad vi gör.

Är inte svårt att räkna ut, ingen personal på vårdavdelningen, inga operationer.

Så politiker, gör om och gör rätt ! Vill ni ha en fungerande sjukvård så satsa på vårdpersonalen, höj grundlönerna och se över arbetsmiljön. Det är på detta sätt vi kan stärka patientsäkerheten ! Om inte så kommer det nog snart inte finnas någon sjukvård kvar i Sörmland för vi orkar inte mycket mer.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa