Svar på insändaren "Strängnäs traditionsslakt är knappast hållbar".
Kära Strängnäsbo, vi som är en av restaurangerna som serverar trerätters Höstmiddagar till Strängnäs kommuns anställda har ett helt annat perspektiv än du. Att få möjligheten att sätta ihop en trerätters måltid med våra egna ekologiska råvaror, tillsammans med inköpta lokala och ekologiska råvaror, är en förmån i stället för att köpa in råvaror till julbord såsom sill, skinka, ris, choklad, saffran med mera vilka ofta har rest långa vägar.
I den meny som vi serverat till kommunanställda under en månads tid har våra egna grönsaker kompletterats med inköpt lokal ekologisk ost, svenskt mejeri, ekologiskt mjöl från Flens kommun, spannmål från Örebro kommun och vitkål från Sala.
Vår inriktning är ekologiskt och lokalt så för oss passar kommunens efterfrågan perfekt, men vi vill också tro att den stimulerar andra restauranger att gå utanför sin ”comfort zone” och att de utmanar sig själva för att erbjuda nya vegetariska rätter. Men vad vet vi, kanske är det mer en önskan än ett faktum…
Att vi lever i en klimatkris är det enligt media ungefär 20 procent som förnekar i Sverige, men för oss på Hornudden, som tillhör de 80 procent som har accepterat att det är dags att ändra konsumtionsmönster, är kommunens beslut ett viktigt steg i rätt riktning.
Att välja bort julborden till de anställda och söka ett annat upplägg är definitivt ett steg mot en mer hållbar kommun. Detta är första året och vad vet vi, du Strängnäsbo och vi på Hornudden, om vilka beslut som kommer att tas nästa år. Kanske blir det ett krav att en viss procent av det som serveras på nästa års Höstmiddag också skall vara lokalt producerat.
Efterfrågan på lokalt producerat har nämligen funnits med i de tidigare upphandlingarna gällande julbord. Kanske valdes vegetariskt i stället för lokalt och ekologiskt detta år för att underlätta för de flesta krögare.
Sist men inte minst: det pris kommunen betalade för ett julbord till sina anställda 2023 var 475 kronor per person, exklusive moms. För det priset är det troligen få restauranger som väljer lokalt (och ekologiskt) kött till julbordet, utan då är risken stor att priset fått avgöra. Vilket i sin tur innebär att det mesta kött som serverats troligen har rest långt.
Även om vi förstår din tanke om att gynna lokala köttproducenter så tvivlar vi på att det är så enkelt som det låter.