Kommunen: Ingen brist på parkeringar i innerstaden

Slutsatsen av utredningarna var att det även bortom 2020 inte kommer att finnas brist på parkering totalt i innerstaden.Skriver Jacob Lithammer, Planchef
Stadsbyggnadsförvaltningen.

Slutsatsen av utredningarna var att det även bortom 2020 inte kommer att finnas brist på parkering totalt i innerstaden.Skriver Jacob Lithammer, Planchef Stadsbyggnadsförvaltningen.

Foto: Läsarbild

Insändare2020-08-25 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Boende på Väster angående parkeringsplatser införd 20-08-18

Eskilstuna kommuns parkeringsplanering bygger på flera saker. Dels politiskt beslutade principer gällande trafik, till exempel trafikplanen, politikens fyra års inriktningar och årsplaner. Gemensamt för dessa är att de har som mål att öka andelen hållbart resande, med andra ord få fler som väljer att gå, cykla och åka kollektivt samt att god framkomlighet för biltrafik ska finnas. Den inriktningen är inte unik för Eskilstuna, utan dagens samhällsplanering strävar mot ett transportsystem med mindre klimatpåverkan och hälsosammare transporter samt att vi nyttjar stadens ytor mer effektivt.

Dessutom har det gjorts flera utredningar gällande parkeringar. Bland annat har det tagits fram en analys hur de grusade parkeringarna som fanns i centrum skulle kunna omvandlas till bostäder samt vilka konsekvenser det ger. Slutsatsen var att det även bortom 2020 inte kommer att finnas brist på parkering totalt i innerstaden. Vilket även syns i det parkeringsledningssystem som finns för centrum.

I enskilda projekt såsom omvandlingen av Väster från industri till bostäder och kontor så görs bedömningar av vilka konsekvenser den förändringen leder till. I de bedömningarna noteras att det kan bli färre parkeringar eller något längre till parkering men att förändringarna är acceptabla utifrån övriga stadsbyggnadskvaliteter som uppnås. När det gäller att platser står tomma nattetid som boende skulle kunna använda är det något som är utpekat i stadens parkeringsplan som en åtgärd och som uppmuntras men som inte alltid Eskilstuna kommun kan påverka.