Kommunen: "Näckrosinvasion i ån"

Insändare 7 september 2020 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till skribenten ”Paddelentusiast med förhinder” 2/9.

Jag förstår din frustration över årets ”näckrosinvasion” som tagit över stora delar av ån. Vad vår statistik visar så verkar beståndet ökat i år. Förra året klippte vi och tog upp cirka 64 ton näckrosor och i år är siffran cirka 108 ton. En ökning på 44 ton. En förklaring kan vara det låga flödet i ån och det soliga vädret under 2-3 veckor i början av juni. Det verkar ha skapat bra förhållande för näckrosornas tillväxt men det finns säkert fler faktorer.

För skötseln har vi anlitat samma entreprenör som förra året. De utför både klippning och upptagning enligt vår beställning.

Vi hade ett kortare uppehåll av klippningen i det centrala å-rummet på grund av en oförutsedd skada på en maskin. Under tiden kunde vi istället styra om klippningen till andra platser på ett effektivt sätt. Det är inte bara i centrum ån behöver skötas om. Vi planerar nu för hur vi ska kunna hålla näckrosbeståndet på en rimlig nivå på både kort och lång sikt. Vi har samma mål som dig att utveckla och förbättra Eskilstunas stadskärna så att det ska bli så bra som möjligt för så många som möjligt.

Ämnen du kan följa