Kommunen svarar: Belysning ökar säkerheten

Daniel Wennersten svarar på Siv Aksilas insändare om belysningen längs gamla banvallen Odlaren-Hällberga.

Daniel Wennersten svarar på Siv Aksilas insändare om belysningen längs gamla banvallen Odlaren-Hällberga.

Foto: Rebecka Jonsson

Insändare2023-06-21 08:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Siv Aksilas insändare Eskilstuna-kuriren 19/5

Banvallen är en populär motionssträcka på sommar och vinter. Det är också människors väg till och från arbetet, bland annat på Mälarsjukhuset. 

Eskilstuna kommun vill att fler ska kunna välja CO2-neutrala transporter och såväl banvallen som belysning längs den främjar detta. Sträckan som belyses är mellan Odlaren och Ärla IP. Belysning ger ökad säkerhet och trygghetsupplevelse och ökar möjligheterna för fler motionsformer och längre nyttjandetid.

Kommunen monterar bara LED numera. Vi väljer en ljusfärg som anses vara mer djurvänlig mot flera arter av insekter, däggdjur, övrig ekologi. Belysningen blir också närvarostyrd och kraftigt dimrad när ingen är där, utom vid startpunkter där vi har fullt ljus på grund av risk för korsande trafik. Vi släcker inte helt eftersom vi vill visa människor att det finns ljus och närvarosensorer gör att ljuset tänds upp när man rör sig på platsen. Vi möjliggör tändning av belysningen efter omgivande ljusstyrka i stället för klockslag vilket också sparar mycket energi.

Daniel Wennersten, chef för område Stadsmiljö, Eskilstuna kommun