Kommunen tar inga beslut om polisen

Socialdemokraterna skulle gärna se en lokal polisstation i Torshälla Stad. Och i flera stadsdelar för den delen. Men polisen är statlig och kommunen äger inte ett sådant beslut, skriver Jimmy Jansson (S).

Socialdemokraterna skulle gärna se en lokal polisstation i Torshälla Stad. Och i flera stadsdelar för den delen. Men polisen är statlig och kommunen äger inte ett sådant beslut, skriver Jimmy Jansson (S).

Foto: Peter Larsson

Insändare2021-08-12 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Befriande att fler vill ha polisstation i Torshälla" publicerad den 11 augusti.

Insändaren är full av faktafel. Det är synd för debatten. Socialdemokraterna skulle gärna se en lokal polisstation i Torshälla Stad. Och i flera stadsdelar för den delen. Men polisen är statlig och kommunen äger inte ett sådant beslut. 

Utöver det är reformen som slog samman polisen till en myndighet och som nog var behövlig men som slukat stora resurser och ökat centraliseringen ytterligare ett initiativ av den moderatledda alliansregeringen efter en SOU som lades fram 2012 eget en utredning som regeringen tillsatte 2010. Men den hade brett stöd i riksdagen. Om vi ska vara korrekta. Under den dåvarande regeringen minskade dessutom också antalet poliser kraftigt vilket försvårade lokal och fast närvaro när brottsligheten flyttar runt. Det är fakta. 

Sedan 2016 har S i riksdagen som mål att Polismyndigheten ska växa till 10 000 fler och vara mer närvarande i hela landet till 2024. Stora resurser har tillslutits i budgetarna. Mer än vad som begärts av polisledningen till och med. 

S har byggt ut polisutbildningen, istället för att lägga ner såsom M-ledda regeringen gjorde och nu utbildas mer än dubbelt så många poliser jämfört med när Moderaterna satt vid makten. 

Sedan 2016 har Polismyndigheten vuxit med 3500 fler anställda, och antalet poliser och civilanställda är idag fler än någonsin. De civila är viktiga för agg också utreda brotten. Samtidigt utbildas just nu 3000 fler som inom några år kommer förstärka polisen. Färre lämnar polisyrket och 25% av alla poliser som slutat av andra anledningar än pension sedan 2015 har återanställts. 

I Eskilstuna får vi äntligen ett nytt polishus, med närmare 40 nya ytterligare poliser initialt och på det en ny tingsrätt. Tillsammans med kommunens massiva sociala insatser som den lokala S, C och M majoriteten gör såsom Trygga Unga så stärks arbetet mot brott rejält. Men förändring tar tid och hela samhället måste hjälpas åt. 

Men visst. Fler lokala polisstationer och mer lokal polisnärvaro är alltid önskvärt. Vilket polisen inte ställer sig främmande till. I synnerhet inte det sista. Men istället för att lägga resurser på lokalhyra och binda upp personal i dessa lokaler som få faktiskt besöker så väljer polisen att lägga pengar på fler poliser på gatan, rörlighet och flexibilitet och snabbare utredningar av brott, har vi förstått. Dagens brottslighet kräver det. Det kan vara en klok prioritering. Det bästa vore såklart båda.