Kommunens "hälsoschema" utan återhämtning

"Upprörd nattpersonal" efterlyser dialog med dem i kommunen som beslutat inför så kallade häsloscheman.

"Upprörd nattpersonal" efterlyser dialog med dem i kommunen som beslutat inför så kallade häsloscheman.

Foto: Per Groth

Insändare2022-02-16 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har Eskilstuna kommun, den stolta fristaden, chans att ge sin nattpersonal den återhämtning som var menat med arbetstidsförkortningen. Men vad gör kommunen? Jo, tar bort fullt fungerande scheman som personalen är nöjda med. Ändrar om från i vårt fall ett bra femveckorsschema till fyraveckors istället. Vilket betyder att ju högre tjänstgöringsgrad du har, desto fler nätter ska få plats, nu på fyra veckor. Dessutom tvingas vi till att arbeta varannan helg istället för två helger av fem. 

Vår arbetstid förkortas dessutom med en halvtimme per pass som arbetsgivaren samlar i en "timecares" timbank och sen ska vi beroende på tjänstgöringsgrad jobba igen ytterligare en natt när det samlats ihop tillräckligt med timmar.
Det här kallas allmänt för "hälsoschema" och införs i var och varannan kommun i Sverige just nu.

Vi kräver svar från ansvariga politiker på följande frågor och påståenden! Vad är vinsten för oss i detta schema? Var finns återhämtningen? Varför försvåra ytterligare för nattarbetare att jobba heltid som norm? Arbetsgivaren använder "timecare" som grund i schemat. Men vi har inget som helst inflytande över detta. Varför?

Vi vill ha en dialog med er som bestämde detta och inte med våra chefer som bara ska genomföra era beslut och är mellanhand. Det är helt orimligt att genomföra dessa förändringar utan att lyssna till er personal som ska utföra det ni bestämt. Ta nu ett klokt beslut, besvara våra frågor och funderingar, bjud in oss till samtal. Det goda samtalet som ni skyltar med som slogan.