Jag hörde i dag bland det mest korkade beslutet någonsin i Eskilstuna kommun. Man har beslutat att i vinter släcka ned all gatubelysning på landsbygden för de gator/vägar som inte är kommunala.
Staten kommer via Trafikverket inte att ta över ansvaret för dessa så dessa belysningsstolpar och ledningar, utan de kommer stå och förfalla tills någon kopparliga kommer på att de inte är strömförande längre och stjäl hela rasket.
Håller vi på att nedmontera hela Sverige, eller? Hur många miljarder har inte denna investering kostat genom åren, men nu ska den bara skrotas?
Ursäkten är att man måste börja mäta strömförbrukningen och den kostnaden, att mäta, vill ingen ta på sig. Då är det visst bättre att släcka ned hela landsbygden och ta risken att personer blir påkörda och otrygga.
Men, man kan ju förstås resonera som den personen inom kommunen som jag pratade med efter man beslutat att släcka ned gatubelysningen mellan Slagsta och rondellen vid Glömsta och även från rondellen i Glömsta fram till K-rauta: "Det finns ju lyse på bilarna."
Man blir ju paff över en sådan kommentar. Med det resonemanget kan man ju släcka ned i princip all belysning utomhus. Det finns ju lyse på alla cyklar, mopeder, bussar, motorcyklar, elskotrar och även för fotgängare: på mobilen finns en ficklampa.
Ska vi ha det så? Bara för att man måste mäta förbrukningen?