Kosläpp – en vit lögn för att stilla samvetet?

Kosläpp skapades för att plantera en bild av lyckliga kor. I själva verket står de instängda en stor del av året, menar insändarskribenten.

Kosläpp skapades för att plantera en bild av lyckliga kor. I själva verket står de instängda en stor del av året, menar insändarskribenten.

Foto: Malin Stenström

Insändare2023-04-22 07:41
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En explosion nyligen på en mjölkgård i Texas ledde till att över 18 000 mjölkkor brann inne. De var inlåsta, så de kunde inte fly lågorna! Kommer korna ut i Sverige?

Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) har under flera år jobbat för att det lagstadgade beteskravet ska bort. Nu har ett företag fått godkänt att utföra djurförsök, där de stänger in 1 500 kor, för att se hur djuren påverkas av att vara instängda i över ett år.

LRF hävdar att korna har det minst lika bra inne, som att vara ute och beta, andas frisk luft och känna solens strålar.

Kor instängda på bajs- och kisskletiga betonggolv sparar tid och pengar för bonden, men går varken i linje med etologers rekommendation för god kohälsa. Inte heller med reklamjippot "Kosläpp" och rimmar illa med mjölklobbyns starkaste argument för fortsatt djurutnyttjande, att vi måste ha betande mjölkkor för de öppna landskapen, så vad är sant?

Kosläpp skapades, för att när korna släpps ut och skuttar på en gräsplätt trots omgärdade av taggtråd och elstängsel, planteras bilden av glada och lyckliga kor hos vuxna och barn. Men är inte det en mjölkvit lögn, för att stilla konsumentens samvete?

Oavsett beteskrav eller kravmärkt, så står djuren inlåsta många månader om året och kan inte heller komma ut om det börjar brinna. Även om de kunde fly, är de framavlade mjölkmaskiner som inte klarar sig själva.

Släpp lögnen om att komjölk är till för oss, låt djur slippa leva instängda i mjölkfabriken, lev som vegan!