"Kristdemokraterna är på fel väg"

Kristdemokraterna är på fel väg. Vi är inget konservativt parti med begränsningar i vart fall inte inom ett konservativt block. Att vi hamnat där har gått fort, skriver Nils Ronquist.
Kristdemokraterna är på fel väg. Vi är inget konservativt parti med begränsningar i vart fall inte inom ett konservativt block. Att vi hamnat där har gått fort, skriver Nils Ronquist.

Insändare 4 augusti 2021 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

27 juli i Eskilstuna Kuriren var en av Åke Wredéns "Signerat" och återigen kommenterade han KD. Den här gången håller jag med det mesta i hans "Signerat"!. Kristdemokraterna är på fel väg. Vi är inget konservativt parti med begränsningar i vart fall inte inom ett konservativt block. Att vi hamnat där har gått fort.

År 2002 gav KD ut en partipolitisk deklaration var vi står politiskt. Boken heter "Det gemensamma bästa. Om kristdemokratins idégrund". Konservatism nämns inte i boken. Kort sagt utgår kristdemokratin från den katolska idéläran, hur vi människor skall kunna leva med och samarbeta med varandra. De små naturliga grupperingarna, familj och också i större gemenskaper. Beslut skall alltid fattas på lägsta möjliga nivå. Den gyllene regeln från Nya Testamentet och som sedan Kant utvecklade i sin filosofi är vårt rättesnöre här i livet.

Dagens kristdemokrati har gått ifrån våra grundvärderingar som vi haft sedan starten, (medlem sedan 1966 i partiet) och lutar sig mot en konservativ ideologi. Ett exempel i närtid som irriterar mig. Det gäller invandringsfrågan. Vårt partis eller rättare mitt parti har alltid ställt upp för utsatta människor. Välbärgade människor och medelklass människor i Sverige klarar sig alltid, men det finns andra människor omkring oss i vår närhet och runt om i världen som behöver vår hjälp. Eller för att hänvisa till Bibeln: Allt vad Du vill att människor skall göra mot Dig skall Du alltid göra för dem.

Någon gång skulle det kanske vara idé för dagens kristdemokrater att gå tillbaka till våra rötter? Tack Åke Wredén för Din "Signerat" den 27 juli!

 

Ämnen du kan följa