Kristerssons nya lön är inte upprörande

Möjligen kan Kristersson skratta hela vägen till banken, men det finns de som skrattar betydligt mer. Det tycker skribenten är upprörande.

Möjligen kan Kristersson skratta hela vägen till banken, men det finns de som skrattar betydligt mer. Det tycker skribenten är upprörande.

Foto: Christine Olsson (TT)

Insändare2024-07-02 16:39
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I juni i år framgick det att statsministern Ulf Kristerssons nya arvode höjdes med 3,7 procent och därmed utgör ett arvode på 198 000 kronor i månaden, enligt TT. Det kan med stor sannolikhet anses som en befintlig stor summa hos oss vanliga medborgare.

Det som är minst sagt intressant i detta fall, är att statsministerns höjda arvode har lett till både missnöje och uppgivenhet hos svenska medborgare med hänsyn till att det höjda arvodet finansieras av skattemedel.

Det man kan beakta är att företagsledare inom näringslivet lyfter betydligt större summor, efter att ha läst "Girig-Sverige" författad av Andreas Cervenka.

Ett exempel är Ericssons nuvarande vd Börje Ekholm, som har en astronomisk lön jämfört med Ulf Kristersson och som föregående år lyfte närmare 50 miljoner kronor i ersättning för sin vd-tjänst. (SvD Näringsliv)

Mot bakgrund av att Börje Ekholm är bosatt i USA beskattas han inte i Sverige och därmed går Sverige miste om skattemedel till välståndet, jämfört med Ulf Kristersson som betalar skatt i Sverige.

Vore inte mer angenämt att ställa sig avund till företagsledare inom näringslivet, som genomför skatteflykt för att undgå att betala skatt i Sverige där det är befintligt större summor som Sveriges stat och kommunerna går miste om årligen, än att bli upprörd över statsministerns arvodeshöjning?