Kritisk till regionens utskick till fritidshusägare

Jag är starkt kritisk till denna variant av uppsökande verksamhet som Magnus Johansson förespråkar, skriver Inger Sköld.

Jag är starkt kritisk till denna variant av uppsökande verksamhet som Magnus Johansson förespråkar, skriver Inger Sköld.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-05-10 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående nyhetsartikeln "Ägare till fritidshus i Sörmland erbjuds vaccin" publicerad 5 maj.

I en tidningsartikel den 5 maj redogörs för Region Sörmlands vaccinationsprogram. Vi kan också läsa att det tidigare konstaterats att många som inte är mantalsskrivna i regionen får sin vaccindos här. 

Magnus Johansson, ansvarig för regionens vaccinationsprogram uttalar sig och säger att han försökt få extradoser från Folkhälsomyndigheten. På denna begäran har Sörmland fått avslag. Trots detta har Magnus Johansson tagit beslut om och genomfört ett brevutskick till fritidshusägare i Sörmland med uppmaningen att vaccinera sig här även om man är mantalsskriven i annan region. Han säger att också andra regioner gör så.

Jag är medveten om att det är reglerat i lag att man har rätt att få vård i hela landet. Jag ifrågasätter inte det. Men jag är starkt kritisk till denna variant av uppsökande verksamhet som Magnus Johansson förespråkar.

Jag vill därför fråga Magnus Johansson 

1. Vilka andra regioner har skickat ut brev till fritidshusägare?

2. Hur mycket kostade utskicket totalt? (Att det är porto på varje brev förstår nog de flesta.)

Jag vill också fråga företrädare för politiken: Har ni några idéer om vad som behöver göras för att Region Sörmlands innevånare ska bli vaccinerade så snabbt som möjligt?