Kronfågel: Försöker alltid ha en dialog med myndigheter

Vi fortsätter gärna dialogen med Signar Mäkitalo och tar emot kunskap och tankar om hur spridning ytterligare kan förhindras.  Skriver Göran Hallinder, Produktionsdirektör, Kronfågel.

Vi fortsätter gärna dialogen med Signar Mäkitalo och tar emot kunskap och tankar om hur spridning ytterligare kan förhindras. Skriver Göran Hallinder, Produktionsdirektör, Kronfågel.

Foto: Amelie von Essen

Insändare2020-10-07 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på nyhetsartikeln "Flera anställda på Kronfågel drabbade av campylobacter" publicerad 3/10.

Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo har rätt i att campylobacterinfektion är en allvarlig sjukdom. Vi arbetar hårt för att skapa en säker arbetsmiljö och har noggranna rutiner för att följa upp varje enskilt fall som kommit till vår kännedom. Vi försäkrar att varje fall tas på allvar men vi måste även ta allvarligt på våra medarbetares personliga integritet och kan därför inte i media kommentera personalärenden. Vi är en stor arbetsgivare på en relativt liten ort där rykten lätt kan spridas. Det vill vi inte medverka till.

Det är tråkigt att läsa att Mäkitalo haft flertalet möten men valt att inte inkludera oss. Vi försöker alltid ha en öppen dialog med olika myndigheter. Han gör också ett anmärkningsvärt uttalande som antyder att vi skulle skicka ut produkter som inte är säkra. Det är en allvarlig och grundlös anklagelse. Livsmedelssäkerhet är ett delat ansvar; vi som producent måste se till att våra produkter är säkra men konsumenterna måste ta ansvar för sin del. Kyckling är en känslig råvara som i alla tider behövts hanteras med god kökshygien och tillagas rätt. Till exempel ska inte kyckling och grönsaker hanteras på samma skärbräda, den måste vara genomstekt och man måste diska noggrant i hett vatten. 

 Campylobacter är en jordbakterie som finns naturligt runt omkring oss. De vanligaste smittkällorna är grönsaker, fågel och förorenat vatten. Svenska livsmedel har oerhört låga nivåer, faktum är att de aldrig har varit så låga som nu. Jämfört med Europa är Sverige ett av de länder som ligger absolut lägst. Vi kontrollerar noga genom prover vid flera tillfällen under produktionens gång, bland annat vid slakt och på transportkärl, och följs upp av myndigheter och vår branschorganisation Svensk Fågel.

Vi fortsätter gärna dialogen med Mäkitalo och tar emot kunskap och tankar om hur spridning ytterligare kan förhindras. Vårt gemensamma mål är naturligtvis att ingen alls ska drabbas av infektion. Bästa och snabbaste vägen dit går genom samarbete.