Kusinäktenskap ingen ”genuin skitfråga”

Annika Strandhäll är ordförande för Socialdemokratiska kvinnorförbundet.

Annika Strandhäll är ordförande för Socialdemokratiska kvinnorförbundet.

Foto: Paul Wennerholm/TT

Insändare2023-09-21 08:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.


Annika Strandhäll har visat genom sitt uttalande om kusinäktenskap är en ”genuin skitfråga” att hon är en okunnig och oduglig politiker. Hon är även ordförande för Socialdemokraternas kvinnoförbund.
Punkt 1: Kusinäktenskap är en pelare för hederskultur där unga kvinnor och män blir tvingade in i äktenskap de aldrig kan skiljas från vilket är speciellt förtryckande för kvinnor.
Punkt 2: Om vi inte förbjuder kusinäktenskap kommer sjukvårdskostnaderna att öka med minst 10 procent inom 15 år. Detta kommer från professor i biomedicin i Skövde Homa Tajsharghi som jag lyssnade på kunskapsseminarium den 3 maj i riksdagen om kusinäktenskap som arrangerades av Fredrik Kärrholm (M) och Juno Blom (L). Jag hörde att Saudiarabien och Israel har förbjudit kusinäktenskap och kräver dna-test före äktenskap. Orsaken är inte en hedersfråga för dem utan insikten om ökande sjukvårdskostnader för barn med genetiska komplikationer i kusinäktenskap. Vänsterpartierna lyste med sin frånvaro vid detta seminarium. Riksdagsmän från C, L, KD, M och SD var där. Tyvärr så vill Vänsterpartierna bara ha deras röster och vågar inte ta tag i frågan om hederskultur. 
Så Strandhäll borde skämmas för sina uttalanden. Detta är ett slag i ansiktet för unga kvinnor. Hon borde omedelbart avgå som ordförande för socialdemokratiska kvinnoförbundet. Vi vet av erfarenhet att Vänsterpartier inte tar hederskultur och kvinnliga rättigheter på allvar. Jag minns Nalin Pekgul före detta ordförande för socialdemokratiska kvinnoförbundet som avgick på grund av att ingen tog hederskulturen på allvar.