Kvalificerat vansinne att öka rikas lyxkonsumtion

"Moderaterna väljer att mata dem som redan är mätta", skriver insändarskribenten.

"Moderaterna väljer att mata dem som redan är mätta", skriver insändarskribenten.

Foto: Pressbild

Insändare2024-10-05 12:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som pensionär får vi cirka 100 kronor i månaden i mindre skatt som vi måste konsumera för att få fart på Sveriges ekonomi. Undra vad som är bäst? Jag tror att regeringen har skjutit sig i foten.

Pengarna skulle ha gjort mest nytta för ekonomin om de tilldelats de lägre inkomstklasserna, där många kämpar för att få ihop vardagen. Men det ger väl inte Moderaterna några nya väljare. Nu väljer de att mata dem som redan är mätta. Det måste vara bättre att mata dem som är hungriga.

Nu kanske pengarna kommer att användas till lyxkonsumtion, utlandsresor (som definitivt inte bidrar till Sveriges ekonomi), sparande, fonder och aktier. De köper större och vräkigare bilar som drar mer bränsle (ej bra för vår miljö). Även onödig konsumtion och utlandsresor påverkar miljön negativt. 

I andra änden, bland låginkomsttagare, kanske man hade kunnat byta bostad, gå till tandläkaren, skaffa nyare och säkrare och miljövänligare bil, kläder och mat.

Att då ge mer till de redan rikas lyxkonsumtion är kvalificerat vansinne. Jag trodde det var bildat folk i regeringen. Att tro att överklassen ska jobba mer, det tror jag inte på. I stället behöver man inte jobba lika mycket för att ha samma standard. Så skulle jag ha gjort i den situationen. Men jag har ingen fasad utåt att underhålla.

De här pengarna behövs i vård, skola och omsorg. Man kan inte mer än äta sig mätt.