Kvinnan ingen handelsvara

Tidningens reportageserie om den människohandel som pågår i vår närhet är talande. Skriver Inger Fredriksson, Amy Lindqvist, Centerkvinnorna Sörmland/Eskilstuna.

Tidningens reportageserie om den människohandel som pågår i vår närhet är talande. Skriver Inger Fredriksson, Amy Lindqvist, Centerkvinnorna Sörmland/Eskilstuna.

Foto: Sörmlands Media

Insändare2021-04-09 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående artikelserien "Granskning: Sexhandeln inifrån" publicerad 29/3- 6/4.

”Sugerdejting”, eskortservice, prostitution, kvinnohandel, massagesalonger och utnyttjande av minderåriga och barn. Tidningens reportageserie om den människohandel som pågår i vår närhet är talande. Men vilket är värst, det som pågår eller tystnaden, trots vetskapen, att inte göra något för att förändra?

För oss i Centerkvinnorna är svaret tydligt. Människohandel och prostitution hör inte hemma i ett jämställt och demokratiskt samhälle. Människokroppen är inte en handelsvara som kan köpas, säljas eller bytas. Vi kan tycka att vi har kommit långt med den svenska sexköpslagen, men det krävs att mer görs. 

Centerkvinnorna arbetar bland annat för att ”sugerdejtingsajter” förbjuds, att minimistraffet för köp av sexuell handling höjs och att upprepade brott ska straffas hårdare. Vi vill att fastighetsägare ska kunna hållas ansvariga för om det förekommer prostitution i deras lokaler eller lägenheter.

Centerkvinnorna har länge arbetat för ett förbud mot köp av sexuella tjänster utomlands. En svensk lagstiftning mot sexköp utomlands visar att kvinnors kroppar inte är till salu, inte i någon del av världen.

Vi ser att förbud är en del av lösningen. En annan del är att förebygga. Vi måste börja prata om värderingar och om hur vi ser på varandra som människor med lika rätt och värde. När vi står bakom alla människors lika rätt och värde, då är det omöjligt att ta sig friheter på någon annans bekostnad. Människokroppen är inte till salu, inte i det samhälle som Centerkvinnorna vill se.