Kyrkan är inte isolerad från samhällslivet

Som församlingar är vi inte isolerade från samhällslivet i övrigt. Skriver Christofer Lundgren, domprost, Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö, Marina Balado, kyrkoherde, Stallarholmens församling.

Som församlingar är vi inte isolerade från samhällslivet i övrigt. Skriver Christofer Lundgren, domprost, Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö, Marina Balado, kyrkoherde, Stallarholmens församling.

Foto: Joakim Serrander

Insändare2021-02-11 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Kyrkan i samhällets tjänst" publicerad den 5/2.

Tack Stig G Daun för att du lyfter fram kyrkans betydelse i samhället som kulturbärare och samlande kraft.

Svenska kyrkan och de fem församlingar som finns i Strängnäs kommun har en stor bredd i sitt uppdrag och i sin verksamhet. Vi firar gudstjänst, alltid offentligt, där människor hämtar kraft. Vid dop, vigslar och begravningar följer vi människor en bit på vägen vid livets stora skiften. I samtalsgrupper, konfirmandarbete, pilgrimsvandringar mm får människor i alla åldrar möjlighet att reflektera över vad det är att vara människa och vad kristen tro och tradition kan betyda. Kyrkans sociala arbete, diakonin, innebär ett viktigt stöd för enskilda men behöver ofta, av hänsyn till dem vi möter, utföras utan att synas. Kyrkan är en viktig aktör i kulturlivet genom musikverksamhet, utställningar, mm. Kyrkobyggnaderna är som smyckeskrin, ofta enkla utanpå men inuti rymmer de skatter: vackra bilder och föremål men framför allt människor som söker ett heligt rum. Kyrkorna är en del av allas vårt gemensamma kulturarv.

Som församlingar är vi inte isolerade från samhällslivet i övrigt, utan söker ofta samverkan med andra aktörer. Så vill vi arbeta för ett gott samhälle och för enskildas bästa.

Kyrkan kan säkert bli bättre på att berätta om allt detta.

Kyrkoavgiften är helt avgörande för varje församlings ekonomi, och beslutas lokalt. Varje medlems ekonomiska bidrag till kyrkans liv och verksamhet påverkas av samma saker som gör att kommunalskatten ser olika ut i olika delar av landet. Skattekraften är hög i Stockholm och därför kan också kyrkoavgiften vara låg där.

Kyrkklockorna fortsätter att ljuda över stad och land med inbjudan och uppmaning: inbjudan till möte med levande Gud, uppmaning att vara Guds medarbetare för det goda. Det är ett radikalt och befriande budskap.