Kyrkans svar om skogen spär på oron

Är det så här det kommer se ut? Det undrar Naturskyddsföreningen i Flen i sin replik till Strängnäs stift.

Är det så här det kommer se ut? Det undrar Naturskyddsföreningen i Flen i sin replik till Strängnäs stift.

Foto: Naturskyddsföreningen i Flen

Insändare2024-09-07 06:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Naturskyddsföreningen i Flen har i en insändare uttryckt oro och kritik inför en planerad skogsavverkning i närheten av Edströmsvallen i Hälleforsnäs. Skogen har höga natur- och sociala värden. Den har ett centralt läge och besöks av många. En inventering har visat att skogen har många arter som behöver skyddas. Den har en blandning av både barr- och lövträd i olika åldrar, något som blir allt ovanligare i dagens skogsskötsel.

Den 31/8 svarar stiftsdirektor Jimmy Åkerfeldt på vår insändare. Hans svar har inte minskat vår oro och kritik. Han skriver att skogen är angripen av granbarkborren. Självklart ska granbarkborren bekämpas och självklart ska döda riskträd avlägsnas så att de inte faller i huvudet på människor. Där är vi helt överens, men det som spär på vår oro är Jimmy Åkerfelds tillägg ”I samband med denna åtgärd kan också annan skog komma att avverkas”. Vad betyder det? Kommer även detta skogsområde, som är inne i ett samhälle, att förvandlas till ett ökenlandskap liknande det på bilden?

Fotot visar Kyrkans avverkning vid Sörtorp strax söder om Hälleforsnäs. Att omvandla en blandskog till ett ogästvänligt ödelandskap liknande detta innebär stor påverkan på den sociala miljön för de människor som bor i närheten. Detta blir extra påtagligt när skogsområdet ligger i direkt anslutning till en tätort.

Stiftsdirektor Jimmy Åkerfeldt skriver vidare att en inomkyrklig skogsutredning ska ”förtydliga uppdraget inom kyrkans skogsbruk”.  Vi i Naturskyddsföreningen är väl medvetna om utredningen. Till exempel har Naturskyddsföreningen centralt bidragit med sin expertis genom att delta i de samtal som utredningsledaren bjudit in till.

Sörmland har drabbats hårt av granbarkborre och landskapet runt oss är förött. De få kvarvarande skogsområdena måste därför ges chansen att vara ”Noaks ark” för alla de arter som är beroende av skogen för sin överlevnad. Därför uppmanar vi Svenska kyrkan, Strängnäs stift att omgående upphöra med all skogsavverkning tills dess utredningen är färdigställd och nya direktiv för kyrkans skogsbruk är beslutade.

Vi i Naturskyddsföreningen i Flen sträcker återigen ut vår hand för en dialog med Strängnäs stift angående skogen runt Hälleforsnäs. I väntan på positiv respons kommer vi att fortsätta arbeta för att skogen bevaras. Vi vet att vi har stöd av många.