Kyrkovalet viktigt för alla!

Insändare 1 september 2021 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mer än fem miljoner svenskar är medlemmar i Svenska Kyrkan. Jag är en av dem. Liksom nästan alla blev jag det när jag döptes som väldigt liten. Beslutet att bli döpt togs, av förklarliga skäl, av mina föräldrar. Bevekelsegrunderna var i mitt fall tradition och förväntningar från släkten. Andra döper sina barn av religiös övertygelse. Några gör det för att få tillfälle att ställa till med en fest.

Vi är med andra ord en brokig skara, men eftersom vi fortsätter att vara medlemmar även vid vuxen ålder, har vi väl skaffat oss våra egna skäl till det. Kyrkan är en del av lokalsamhället. Kyrkan är en del av vår historia och kultur. Kyrkan bedriver genom sin musikverksamhet en av Sveriges största folkrörelser. 

Törs nog säga att medlemmarna i Svenska Kyrkan vill värna en öppen demokratisk folkkyrka. Därför är det så viktigt att rösta i kyrkovalet. Demokratin är inte självklar, varken i kyrkan eller i samhället i övrigt. Den måste hela tiden bevakas för att bevaras. Vi kan inte bortse från att det finns grupperingar, som vill något annat. Som vill montera ner demokratin. 

Lika viktigt, i allt från årsmötet i fotbollsföreningen som i valet till riksdagen, är att vi utnyttjar vår rösträtt. För att förhoppningsvis få vettiga människor med sansade åsikter i våra styrelser och beslutande församlingar. Se till att rösta i kyrkovalet den 19 september. Ge din röst till någon du känner förtroende för. Den här gången är det viktigare än någonsin!

Ämnen du kan följa