L, vĂ€lj barnen – inte aktieĂ€garna

Högeroppositionen ljuger om Socialdemokraternas skolpolitik, menar Josefine Helleday.

Högeroppositionen ljuger om Socialdemokraternas skolpolitik, menar Josefine Helleday.

Foto: Alexander Olivera/TT

InsÀndare2022-08-17 08:05
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Replik "Liberalerna Àr partiet som satsar mest pÄ skolan" 12 augusti.

FöretrĂ€dare frĂ„n högeroppositionen Ă€gnar sig nĂ€rmast rituellt Ă„t att ljuga om Socialdemokraternas skolpolitik. I en debattartikel den 11/8 pĂ„stĂ„r Liberalerna Trump-mĂ€ssigt att S vill “bussa barn”.

Inget barn eller förĂ€lder kan “vĂ€lja” skola, dĂ€remot önska. Det innebĂ€r ett stort utrymme för friskolor att sjĂ€lva vĂ€lja vilka som ska antas, genom att tillĂ€mpa lĂ€mpliga urvalskriterier. Det finns flera bra och seriösa aktörer – men i de fall dĂ€r Ă€garnas primĂ€ra syfte Ă€r obegrĂ€nsade vinstuttag kan det ligga nĂ€ra till hands att vĂ€lja bort elever med behov av sĂ€rskilt stöd eftersom dessa elever krĂ€ver resurser. Den kommunala skolan fĂ„r ta hand om dem.

Denna “bussningskampanj”, startad av Stiftelsen Fritt NĂ€ringsliv (finansierade av Svenskt NĂ€ringsliv), baseras pĂ„ meningen om att huvudmĂ€n bör arbeta för en allsidig social sammansĂ€ttning i regeringens proposition som röstades ner i somras. Förslaget Ă€mnade göra upp med dagens orĂ€ttvisa förtursregler som spĂ€r pĂ„ segregationen.

S vill inte stÀnga nÄgra friskolor. Vi vill ha ett rÀttvisare skolval och vinstförbud för riskkapitalister. Vi vill underlÀtta för kommunerna som idag har en skyldighet att bÄde betala för nya friskolor som vill etablera sig, oaktat kommunens instÀllning, och för tomma platser i den kommunala skolan.

Gör man ansprĂ„k pĂ„ att vara ett skolparti, bör man inte blunda för fundamentala strukturella problem och marknadsskolans förödande baksidor. VĂ€nligen Liberalerna, sluta ljug om vĂ„r skolpolitik. Öppna ögonen. LĂ„t inte borgerliga politikers egna aktieinnehav i koncernskolor styra. VĂ€lj barnen.