Lag tillåter bygga nya kärnkraftverk

Insändare 12 februari 2021 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bengt Wahlström, en rättskaffens man genom yrkeslivet och som pensionär, uppmanar mig att svara på hans vänligt hållna insändare som publicerades 7/2. Därmed fortsätter den energidebatt som pågått några månader och varit både för och emot såväl vindkraft som kärnkraft.

Bengt har även rätt när han påpekar att energi alltid behövs, även när det är kallt, snö på solcellerna och vindarna måttliga. 

Mitt tidigare inlägg var ett svar på en debattartikel som var skeptisk till vindkraft eftersom insatsvaror och arbetsinsatser för att bygga vindkraftverk var så betydande att dessa inte kunde betraktas som miljövänliga. Bengt Wahlström upphöjde mig till expert i frågan om kärnkraften, vilket var alltför vänligt eftersom jag tydligt påpekade att jag citerade programmet Vetenskapens Värld (SVT 2). Programmet undervisade om att för att förvara återtaget och mellanlagrat kärnavfall krävs 6 000 (sextusen) stycken fem meter höga cylindrar med fem centimeter tjockt lager av koppar. Varje sådan cylinder uppgavs av Vetenskapens Värld väga 25 ton. Cylindrarna ska sedan ned i djupa bergrum och förslutas med bentonitleran. Enligt SKB kostar det 19 miljarder kronor att ta hand om kärnbränsleavfallet.

Jag har också både läst och hört att de båda kärnkraftverken i Ringhals stängdes av ekonomiska skäl. Mitt uppe i denna stränga vinter hade det kanske varit bättre att vänta något år med stängningen, nämligen tills ledningsnätet till södra delarna av landet byggts ut. Ändå bör det påpekas att det enligt svensk lag är fritt fram att bygga nya kärnkraftverk om någon vill satsa pengarna.

I långa loppet vågar jag ändå hoppas på att sol, vind och vatten ska ge oss bästa energin.

 

Ämnen du kan följa