Lagen och EPA-traktorerna

Den petiga lagstiftningen och kontrollerna när det gäller EPA-traktorer har helt misslyckats, tycker signaturen Bättre sent än aldrig.

Den petiga lagstiftningen och kontrollerna när det gäller EPA-traktorer har helt misslyckats, tycker signaturen Bättre sent än aldrig.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2023-10-28 08:03
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Händelsen i Hässleholm den 22 oktober när en A-traktor kolliderade med en mur och då fler ungdomar skadades svårt visar i sin helhet på problemet med A-traktorer. Lagen måste anses som uddlös och inte genomtänkt av lagstiftarna. Lagen ger möjlighet för barn att föra en fyrhjulig mopedbil i trafiken utan tillfredsställande kontroll. EPA-körkort, inga krav på årlig besiktning av fordonets kvalitet eller kontroll av fordonets maxhastighet eller storlek och tyngd, ej heller bälte, sannolikt inte heller någon kontroll av den unge och hans hälsa. Således, utan någon som helst myndighetskontroll, förutom mopedkörkortet, släpps den unge ut på allmän väg i allt större fordon. Den annars så, ibland petiga lagstiftningen och kontrollerna har här helt misslyckats. 
Att den unge föraren i Hässleholm körde drogpåverkad och i alltför hög hastighet och med sex passagerare, varav en i bagageutrymmet och utan skydd av säkerhetsbälten hade han kanske inte lärt sig något om då han tog sitt mopedkörkort.

Vem skall anklagas för det? Den unge eller samhället som gav honom förtroendet att ge sig ut på vägarna utan tillräcklig kontroll av honom eller hans fordon. Nej, rött kort måste tilldelas våra lagstiftare och myndigheter, så får det inte gå till, bättring genast!

Bättre sent än aldrig