Långberget – förträfflig skogspark men i förfall

Ett konkret förslag: Sälj Kungstornet och restaurera ”besöksnäringen” på Långberget, skriver insändarskribenten.

Ett konkret förslag: Sälj Kungstornet och restaurera ”besöksnäringen” på Långberget, skriver insändarskribenten.

Foto: Joakim Serrander

Insändare2021-05-06 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det klagas över att folk är alltför närgångna trots påbud apropå Pesten. I Strängnäs aviseras att parker kanske måste stängas för att hindra smittspridning. Uppe på Långberget finns gott om plats att promenera i vacker centrumnära, kondisfrämjande natur utan att behöva trängas. Där bjuds vackra vyer över Strängnäs, flora och fauna med fåglar, ekorrar och en och annan hare. Har man tur träffar man på patruller med glada förskolebarn eller pratglada seniorer med eller utan jyckar. 

Men Långberget präglas tyvärr också av förfall på grund av försummat underhåll. Riksdagsledamoten Magnus Lund (1831-1902), som donerade 120 000 kronor till att ”försköna Strängnäs stad” och skogsparken på Långberget, bleve nog djupt bedrövad om han återvände till jordelivet. Bänkar är förstörda, avrinning tilltäppt, vägvisare ligger på backen eller är borta. Värst är ändå att vägar inte fyllts på med nytt grus, varför vassa stenar sticker upp i backarna och utgör snubbelfaror. 

Undrar när en politiker eller tjänsteman senast orkade besöka Långberget, såg förfallet och insåg behovet av restaurering?

Häromåret gjordes en berömvärd insats, då mjukt återbrukat asfaltsgrus gjorde vägen från Skogshyddan upp till Kungstornet mycket vandrarvänlig. Men sedan tog det stopp. Upprustningen blev en halvmesyr.

Sprid nu, och senast till midsommar, asfaltsgrus även på övriga promenadstråk. Det blir bra fortsättning på nyasfalterade Larslundavägen, som används av Resecentrums trafikanter och centrumboende till och från Långberget. Placera ut ryggvänliga soffor att ersätta bänkarna, som är antingen uttjänta, vandaliserade eller borta. Ordna fler picknickplatser typ den vid Kungstornet. 

Men allt detta kostar, invänder säkert någon. Det är väl använda skattemedel till folkhälsa och friluftsliv, när fler människor lockas upp till vår vackra skogspark. 

De som bestämmer i Strängnäs vill sälja ut värmeverket för att finansiera framtida investeringar. Ett konkret förslag: Sälj Kungstornet och restaurera ”besöksnäringen” på Långberget. Skogsparken i bedrövligt skick är en skamfläck för Strängnäs och ej presentabel för besökare.