Lärare och skolledare är landets viktigaste yrkeskår

"Jag ser fram emot en tid då skolan handlar mer om utbildning än pengar", skriver signaturen "Brinner för ungdomars framtid".

"Jag ser fram emot en tid då skolan handlar mer om utbildning än pengar", skriver signaturen "Brinner för ungdomars framtid".

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2023-12-26 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under många år har jag engagerat mig i skola och samhälle för att dra mitt strå till stacken och göra det så bra som möjligt för elevernas framtid som individer och den framtida kompetensförsörjningen till landets alla arbetsgivare i alla olika branscher.

När frågan om skolan diskuteras i olika sammanhang så handlar det alltför ofta om att det är så dåligt och att skolan inte gör det som förväntas utan att de flesta vet vad som händer på skolorna var dag.

Något som är helt galet i dag är att skolledare lägger ner mer tid på ekonomi än pedagogik, ledarskap och utveckling i dagens skola.

Har Sverige glömt att skola handlar om utbildning och att skolorna på de olika nivåerna behöver pengar för att anställa lärare som kan utbilda och utveckla landets framtida kompetensbank för arbetslivet?

När ska utbildning bli det stora samtalsämnet i stället för pengar?

Hur ska skolledare och lärare kunna utföra sitt viktiga uppdrag utan att ha resurserna för att utbilda barnen och ungdomarna?

I dag är engagemanget för skola och utbildning alltför litet och framför allt så ska skolorna vara så mycket mer än att utbilda eleverna utifrån elevernas behov och framtidsvisioner. Skolan ska vara en del i det sociala spelet, uppfostran och ansvar där föräldrarna tog mycket större ansvar förr än i dag. I dag ligger så mycket ansvar på skolan som inte är utbildningsrelaterat så de inte hinner med att göra det som förväntas.

Var finns föräldrarnas ansvar när det gäller elevernas skolgång, uppförande i skolan med mera?

Föräldramöten och andra aktiviteter på skolan är inte prioriterade av föräldrarna. Ofta är det inte ens 50 procent av föräldrarna på plats för att ta del av vad skolan gör för deras barn eller engagerar sig i barnens utvecklingssamtal.

Så till er föräldrar: Ta ansvaret att uppfostra era barn och ungdomar kring respekt för klasskompisar och lärare. Ta chansen att vara med i skolan en dag, så blir det fler vuxna i skolan.

Till politiker och beslutsfattare: Skolan är landets, regionens och kommunens framtid! Det är det tuffa tider som väntar men är det rätt tänkt att dra ner på ekonomiska medel till skola och utbildning? Ungdomarna är framtidens investering!

Till lärare och skolledare: Ni är så viktiga och samhället förstår inte hur viktiga ni är för vår framtid. Ser fram emot en tid där ni respekteras mer än ni gör i dag. Ni är landets viktigaste yrkeskår tillsammans med vården!

Jag ser fram emot en tid då skolan handlar mer om utbildning än pengar.