LÄt de invandrade pensionÀrerna gÄ Sfi

InsÀndarskribenten tycker att invandrade pensionÀrer ska fÄ gÄ Sfi.

InsÀndarskribenten tycker att invandrade pensionÀrer ska fÄ gÄ Sfi.

Foto: Pontus Lundahl/TT

InsÀndare2019-10-23 05:05
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Det Àr sÄ mycket tal om att sÀtta tryck pÄ invandrare och krÀva att de ska lÀra sig svenska. VÀldigt sÀllan Àr det nÄgon som kritiskt granskar hur vÄrt utbildningssystem tar hand om invandrare som vill lÀra sig vÄrt sprÄk.
Jag Ă€r volontĂ€rlĂ€rare för invandrare pĂ„ ABF och vid Brobygget i Fröslunda. PĂ„ ABF fick jag klart för mig att om man Ă€r pensionĂ€r sĂ„ blir man inte “inslĂ€ppt” vid Sfi, Svenska för invandrare. DĂ€rför ordnar ABF svenskkurs för dem.
Det handlar ofta om mÀnniskor som har familj med sig dÀr barn- och barnbarn lÀrt sig svenska och avancerar i utbildningssystemet. Far- och morförÀldrarna kommer rejÀlt pÄ efterkÀlken. Vilket leder till social isolering.
Nyligen informerade en gammal vÀn till mig som varit Sfi-rektor i SollefteÄ att det beror pÄ instÀllningen frÄn kommunens sida om man tillÄter invandrarpensionÀrer att gÄ Sfi eller inte. Det Àr upp till varje kommun att avgöra i frÄgan. Inte bara SollefteÄ kommun lÄter pensionÀrer gÄ Sfi, sÄ sker ocksÄ i Stockholm.
Jag föreslÄr att berörd instans inom kommunen tar upp frÄgan och ser om det inte vore möjligt att ocksÄ lÄta invandrade pensionÀrer i Eskilstuna fÄ gÄ Sfi-utbildning.