Låt eporna köra på Västerleden – fast i 70 km/h

Hastighetsbegränsningen för A-traktorer borde höjas, skriver företrädare för LUF.

Hastighetsbegränsningen för A-traktorer borde höjas, skriver företrädare för LUF.

Foto: Cecilia Modig

Insändare2024-03-20 20:50
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Epor på vägarna är en enorm frihet för ungdomar som får köra dem, men också en enorm trafikfara, på Västerleden har vi kunnat höra om farliga omkörningar och det känns väl mest som en tidsfråga innan det sker en allvarlig olycka.

Det behövs en lösning på det här problemet innan någonting går riktigt fel. Därför vill vi i Liberala ungdomsförbundet se att hastighetsgränsen för A-traktorer ska höjas till 70 km/h.

När man först läser det här kan det låta extremt, men vi tror att det är den bästa lösningen för att minska antalet olyckor, minimera klimatpåverkan och samtidigt se till att fler ungdomar kan få friheten att ta sig själva dit de ska.

Vi har förmodligen alla varit i en situation där vi hamnar bakom en epa eller traktor när vi är ute och kör, frustrationen är påtaglig. Man rullar långsamt framåt bakom den och bilen spyr ur sig betydligt mer koldioxid än jämfört med om man hade kört enligt hastighetsgränsen.

Hade vi höjt hastighetsgränsen för eporna hade vi alla kommit dit vi skulle snabbare, de livsfarliga omkörningarna hade minskat och klimatavtrycket hade blivit mindre. Det här är helt enkelt rätt väg att gå.

Skriv en insändare du med

Våra insändare läses av många och vissa dagar kan en insändare vara bland de mest lästa artiklarna på hela sajten.

Klicka här för att skriva en egen insändare! Det är kostnadsfritt och den kan handla om vad som helst.